Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801
2509 LV Den Haag Der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44
2513 AA 's-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk Doorkiesnummer ARBO/P&G/2005/28489

Onderwerp Datum Contactpersoon IWI-onderzoek naar de 29 april 2005
certificatie van deskundig
toezichthouders verwijdering
asbest en crocidoliet

Hierbij ontvangt u het onderzoeksrapport "De certificatie van deskundig toezichthouders verwijdering asbest en crocidoliet" van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI).

Het Arbeidsomstandighedenbesluit bepaalt dat asbest alleen verwijderd mag worden onder toezicht van een persoon die in het bezit is van een certificaat van vakbekwaamheid verwijdering asbest en crocidoliet (DTA-certificaat). Dit certificaat moet zijn afgegeven door een ­ door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ­
aangewezen certificatie-instelling. IWI heeft als taak toezicht op de certificatie-instellingen te houden.

In bovengenoemd rapport constateert IWI dat de certificatie-instellingen (CI's) overwegend goed functioneren en in hoofdzaak voldoen aan de aanwijzingseisen die de minister heeft gesteld. De punten waarop CI's minder goed functioneren liggen op het gebied van administratieve tekortkomingen en zijn niet direct relevant voor het daadwerkelijk veilig verwijderen van asbest. Verder constateert IWI een tweetal knelpunten. IWI is van oordeel dat de deskundig toezichthouder asbestverwijdering (DTA-A) niet altijd in staat is voldoende weerstand te bieden aan de druk die wordt opgelegd door de werkgever of opdrachtgever. IWI constateert voorts dat de certificatie-instellingen in de praktijk beperkte mogelijkheden hebben om sancties te treffen tegen slecht functionerende DTA-ers. Beide geconstateerde knelpunten zijn reeds opgepakt door betrokken partijen (brancheverenigingen, werkgevers, werknemers, certificatie-instellingen en overheid).

Momenteel wordt namelijk met alle betrokkenen (brancheverenigingen, werkgevers, werknemers, certificatie-instellingen en overheid) gewerkt aan een herstructurering van de regelgeving op het gebied van asbestinventarisatie en ­verwijdering. (zie Tweede Kamer, vergaderjaar 2002-2003,
25 834 en 22 343, nr. 22).


2 ARBO/P&G/2005/28489

Met deze herstructurering zullen een 2-tal procescertificaten (voor asbestinventarisatie en asbestverwijdering) en - naast het huidige persoonscertificaat DTA-A - een persoonscertificaat voor werknemers die asbest verwijderen wettelijk verplicht worden.

Een onderdeel van de herstructurering is het aanscherpen van de gedrags- en exameneisen van de DTA-er om zo zijn communicatieve, leidinggevende en sociale vaardigheden te verbeteren. Vooruitlopend op publicatie zal in de praktijk op korte termijn al conform de nieuwe eisen worden gewerkt. Hierdoor zal de DTA-er weerbaarder worden tegenover druk die mogelijk door de werkgever en/of opdrachtgever wordt opgelegd om het asbestverwijderingswerk zo snel (en dus goedkoop) mogelijk af te ronden.

Voorts wordt momenteel door betrokkenen (brancheverenigingen, werkgevers, werknemers en certificatie-instellingen) gewerkt aan het uitbreiden van de mogelijkheden van certificatie-instellingen om sancties in te zetten. Het ontbreken van voldoende sanctiemogelijkheden is door IWI als knelpunt aangegeven in het huidige stelsel van DTA-A certificering. Het certificatieschema dat ten grondslag ligt aan de certificering van de DTA, wordt door betrokkenen zodanig aangepast dat CI's afdoende maatregelen kunnen nemen bij het toezicht op het afgegeven persoonscertificaat. Na aanpassing van het schema, zal ik dit schema (middels statische verwijzing) opnemen in de arboregelgeving.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)