Ingezonden persbericht


Beroep aangetekend tegen lawaaioverlast schietbaan op Veluwe

Arnhem, 2 mei 2005

De Gelderse Milieufederatie, Het Geldersch Landschap, Staatsbosbeheer regio Gelderland en Vereniging Natuurmonumenten hebben beroep aangetekend tegen een forse uitbreiding van de bovengrondse schietactiviteiten van het jachtschietsportcentrum te Elspeet.

Een lawaaimakende en vervuilende activiteit als kleiduif schieten hoort niet in de natuur van de Veluwe. Deze door de gemeente Nunspeet gedoogde activiteit heeft al geleid tot bodemvervuiling met PAK's en zware metalen (van hagel en kleiduiven). Deze vervuiling is tot buiten het voor recreatie bestemde deelgebied zichtbaar. Bovendien geeft het schieten geluidsoverlast voor omwonenden en natuur.

En nu dreigt het aantal schieturen met hagelgeweer (kleiduivenschieten) omhoog te gaan van 9 naar 38 uur per week. Daarop komen er ook nog eens twaalf vrij te kiezen schietdagen van tien uur bij. De uitbreiding betekent dat meer dan 1.000 hectare bos en heide op de Veluwe te maken krijgt met geluidsoverlast. Op 1.200 meter ten oosten van het schietcentrum bevindt zich zelfs een stiltegebied.

Reden genoeg voor natuurorganisaties om aan de bel te trekken en beroep aan te tekenen tegen de milieuvergunning die dit alles mogelijk moet maken. De organisaties denken een goede kans te maken om deze ongewenste ontwikkeling voor de Veluwe tegen te houden. Want de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn zijn onvoldoende betrokken in de besluitvorming. Verstorende activiteiten mogen niet worden toegestaan in de Ecologische Hoofdstructuur. En er is onvoldoende onderzoek gedaan naar de effecten van het toenemende gebruik van de schietbaan op de omliggende natuurgebieden waar bijvoorbeeld de das leeft.

Een schietbaan is volstrekt in strijd met het beleid voor de Veluwe dat gericht is op behoud van duisternis, ruimte en vooral ook stilte De schietbaan heeft jarenlang haar bovengrondse schietactiviteiten kunnen uitvoeren zonder in het bezit te zijn van een daarvoor benodigde vergunning. Omwonenden hebben de gemeente verzocht handhavend op treden tegen de geluidsoverlast. Ondanks de klachten blijft de gemeente Nunspeet het bovengronds schieten tot op heden gedogen.

Voor meer informatie (