Gemeente Woerden

3 mei 2005

Site over leerplicht in de lucht

Vanaf vandaag kan wereldwijd www.leerplicht.net worden geraadpleegd. Leerplichtnet is een regionale website, onder auspiciën van de gemeente Woerden, afdeling onderwijs en welzijn. Het leerplichtnet is een algemene vraagbaak voor leerplicht en de aanpak van het voortijdig schoolverlaten (rmc). U vindt er antwoorden op vragen als: wanneer begint de leerplicht, mogen leerlingen buiten de schoolvakanties om met vakantie, welke religieuze feestdagen zijn er, wanneer is iemand een voortijdig schoolverlater, wat is een startkwalificatie, mag een leerling wel worden verwijderd? Wellicht is de informatie ook voor u interessant.

Het leerplichtnet heeft een speciale functie voor ouders en scholen van leerlingen die wonen in het westen van de provincie Utrecht: Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen, Loenen, Maarssen, Montfoort, Oudewater en Woerden.

Via een beveiligd gedeelte melden scholen op één plek elektronisch allerlei voor hen relevante informatie zoals verzuim, voortijdig schoolverlaten en in- en uitschrijvingen van hun leerlingen die in de regio Noord-West Utrecht wonen. De gegevens komen via het internet automatisch bij de acht deelnemende gemeenten terecht. Het voordeel hiervan is dat een school met leerlingen uit verschillende gemeenten de gegevens niet langer hoeft uit te splitsen en door te geven aan elke gemeente afzonderlijk.

Via de site kan de leerplichtambtenaar tijdig en volledig worden geinformeerd. Hoe eerder hij erbij is, des te groter zijn de mogelijkheden van de leerplichtambtenaar om de al geboden zorg te ondersteunen en/of aan te vullen.

www.leerplicht.net is een initiatief van de acht gemeenten in het westen van de provincie Utrecht. Zij hebben hun aanpak voor het handhaven van de leerplicht en het voorkomen van voortijdig schoolverlaten geregionaliseerd. Dit betekent dat zij voor alle jongeren in hun regio de Leerplichtwet op uniforme wijze toepassen. Daarvoor is de leerplichtadministratie in elke gemeente op dezelfde leest geschoeid. De website www.leerplicht.net is hierbij een belangrijk instrument.

Voor meer informatie gaat u naar www.leerplicht.net, voor het stellen van vragen: heer.c@woerden.nl