Ingezonden persbericht


Persbericht Standdaarbuiten, 2 mei 2005

Akkerbouw mag niet de dupe worden van derogatie

Er zit een grote rechtsongelijkheid in de voorstellen van het mestbeleid per 1 januari 2006. Dat stelt de NAV. Het derogatieverzoek van Nederland bij de Europese Commissie behelst een uitzonderingspositie voor de veehouderij in Nederland maar de akkerbouw dreigt het gelag te moeten betalen. Dit komt bijvoorbeeld tot uitdrukking als in een jaar een akkerbouwer en een veehouder land ruilen.

De veehouder teelt maïs op het akkerbouwperceel en de akkerbouwer teelt in dat jaar aardappelen op het perceel van de veehouder. Dan mag, indien de veehouder voldoet aan de eisen van het derogatieverzoek, de veehouder op zijn gehuurde akkerbouwperceel 250 kg stikstof uit dierlijke mest aanwenden, terwijl de akkerbouwer voor zijn aardappelen op het land van zijn collega slechts 170 kg stikstof mag gebruiken. In het verlengde van dit voorbeeld kun je je afvragen waarom de veehouderij derogatie nodig heeft nu blijkt dat in het MINAS-systeem de veehouderij forse saldo's op heeft kunnen opbouwen.

Veel akkerbouwers hebben het gevoel dat in de voorstellen voor het mestbeleid per 1 januari 2006 hen tekort wordt gedaan. Mede door toedoen van de Stichting Natuur en Milieu (SNM) is het Europese Nitraatcomité nog niet akkoord met het Nederlandse derogatieverzoek. De lobby van SNM heeft er toe geleid dat in Den Haag nog meer dan hiervoor alle neuzen dezelfde kant opstaan en er vrijwel geen verzet meer is vanuit de Tweede Kamer tegen de wijziging meststoffenwet. Voor de (rundvee)veehouderij wordt alles uit de kast gehaald om de wet ruimhartig in te vullen, terwijl voor de plantaardige sectoren veel te lage gebruiksnormen in de lucht hangen.

In diverse gesprekken op het ministerie heeft de NAV de afgelopen periode gepleit voor gebruiksnormen waarmee alle akkerbouwers voor ieder bouwplan de gewassen optimaal kan bemesten. Het valt niet mee de beleidsmakers in Den Haag op het spoor te krijgen van gebruiksnormen die optimale gewasopbrengsten mogelijk maken. Vooralsnog probeert de NAV via de weg van overleg en dialoog de zaak te redden voor akkerbouwend Nederland. Indien in de ministeriële voorstellen komende de zomer de akkerbouw de mogelijkheid van optimale gewasopbrengsten wordt ontnomen, dan zal de NAV niet aarzelen om op andere wijze in actie te komen.

Nadere inlichtingen over dit bericht zijn verkrijgbaar bij NAV-bestuurslid Mark

Brantjes, tel. 0251-214 583 of 06-28773662.

-----------------------

Postadres

Groeneweg 43
4758 SW Standdaarbuiten

Bezoekadres

Groeneweg 43
4758 SW Noordhoek

Telefoon (0168) 32 91 30
Fax (0168) 32 87 35
E-mail info@nav.nl
Website www.nav.nl

---- --