Rechtbank Breda


Straffen voor brandstichting in Roosendaal

Voor de brandstichting in Roosendaal op 9 september 2004 waarbij een groot winkelcentrum in de as werd gelegd, heeft de rechtbank 3 minderjarige jongens veroordeeld.

De oudste van het drietal is veroordeeld tot een jeugddetentie voor de duur van 10 maanden en de maatregel van plaatsing in een jeugdinrichting.

De 14-jarige mededader is veroordeeld tot jeugddetentie van maximale duur (12 maanden). De rechtbank is hierbij 2 maanden boven de eis uitgegaan en acht het noodzakelijk dat een beschermingsmaatregel (ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing) sterk moet worden overwogen nu de minderjarige en de mantelzorg niet gemotiveerd zijn voor enige andere vorm van hulpverlening.

De andere 14-jarige jongen wordt min of meer beschouwd als meeloper en krijgt naast een deels voorwaardelijke jeugddetentie een werkstraf opgelegd.

Het strafdossier geeft geen eenduidig antwoord op de vraag naar het motief van de winkelbrand. De suggestie dat sprake is geweest van een wraakactie naar aanleiding van een eerder incident in één van de afgebrande winkels is onderwerp van onderzoek geweest, doch is niet opgehelderd.

Naast de winkelbrand zijn de 2 eerstgenoemde verdachten ook nog veroordeeld voor een andere ernstige brandstichting en een diefstal met geweld in de woning van een bejaarde vrouw.

Bron: Rechtbank Breda
Datum actualiteit: 3 mei 2005 Naar boven