Gemeente De Ronde Venen


Milieudienst Noord-West Utrecht professionaliseert milieuhandhaving

Het ministerie van VROM is twee jaar geleden gestart met het project Professionalisering van de milieuhandhaving. Hiermee wil het ministerie de milieuhandhaving door overheidsinstanties op een hoger en vooral vergelijkbaar niveau brengen. In maart 2003 is bij een nulmeting gebleken dat de milieudienst Noord-West Utrecht voldeed aan 75% van de landelijke eisen. Ter afronding van het project is recent een eindmeting uitgevoerd. Hieruit blijkt dat inmiddels aan 98% van de landelijke eisen wordt voldaan.

Per 1 januari 2005 moeten alle handhavingsinstanties voldoen aan een set van kwaliteitscriteria. Om te controleren of de milieudienst Noord-West Utrecht voldoet aan de kwaliteitscriteria is de eindmeting uitgevoerd. Dat voldaan wordt aan 98% van de eisen, is een verbetering ten opzichte van 2003. Waar de milieudienst niet volledig aan voldoet, zijn de eisen voor scheiding van vergunningverlening en handhaving. Dit is landelijk een heet hangijzer, vooral door de kosten die een functiescheiding van vergunningverlening en handhaving met zich mee zou brengen. Vooralsnog past de milieudienst haar werkwijze dan ook nog niet aan.

De zelfevaluatie en het verificatierapport zijn door het college van B&W inmiddels vastgesteld en worden toegestuurd aan Gedeputeerde Staten. De professionalisering milieuhandhaving is in het leven geroepen in verband met ongelukken uit het recente verleden (bijv: Enschede) waarbij naast andere aspecten ook de kwaliteit van de handhaving ter discussie is komen te staan. Het project is een initiatief van het ministerie van VROM en is opgezet in nauw overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg, het ministerie van Verkeer & Waterstaat en de Unie van Waterschappen.