Gemeente Bedum


03 mei 2005

Het college van b. en w. heeft een structuurplan laten opstellen voor de periode tot 2019. Dit plan, waarin onder meer wordt uitgegaan van de bouw van 1.200 woningen in het dorp Bedum, zal op 10 mei worden voorgelegd aan de raadscommissie VROM. Als die het plan steunt, begint een ronde waarin Bedumers hun mening over de plannen kenbaar kunnen maken. Die gelegenheid bestaat dan van half mei tot ongeveer half juni van dit jaar. Het structuurplan heeft ook betrekking op de kern Onderdendam.

Voor de ontwikkeling van het structuurplan is de gemeente in zee gegaan met het stedenbouwkundig bureau De Zwarte Hond uit Groningen. In de totstandkoming van het plan hebben diverse geledingen uit de Bedumer samenleving een rol gespeeld. Onder meer de historische vereniging, de verenigingen voor dorpsbelangen en het bedrijfsleven en de agrarische sector zijn bij de planvorming betrokken geweest.

Bedum ziet zich in de toekomst gesteld voor een flinke opgave; op grond van regionale afspraken moeten er tot 2019 rond de 1.200 woningen worden gebouwd. Dit is een van de belangrijkste uitgangspunten voor het structuurplan. In het plan wordt aangegeven waar die woningbouw plaats zou kunnen hebben. Ook wordt ingegaan op de toekomstige verkeersafwikkeling. Het merendeel van de nieuwbouw is gedacht aan de oostkant van het dorp, grenzend aan de nieuwbouwwijk Ter Laan. De overige woningbouwlocaties die in het plan worden vermeld zijn Folkerda aan de westkant van Bedum en het gebied tussen de noordkant van de wijk Ter Laan en de spoorlijn Groningen-Delfzijl. In het plan wordt niet uitgesloten dat het meest noordelijke deel van het huidige bedrijventerrein beschikbaar komt voor woningbouw.

Met het oog op de verkeersafwikkeling van de geplande nieuwbouw en de verbetering van de bereikbaarheid van de vestiging van Friesland Foods de grootste particuliere werkgever in Bedum wordt een nieuwe hoofdonsluitingsweg aangelegd. Die weg takt af van de Sint Annerweg; loopt vervolgens naar het noorden richting spoorlijn en gaat dan parallel aan de spoorlijn richting de vestiging van Friesland Foods. Naast de huidige spoorbrug is een nieuwe brug voor het wegverkeer gedacht. De weg zal, zo is de verwachting, de druk van met name vrachtverkeer in de centra van Bedum en Onderdendam verminderen.

Nieuwe bedrijvigheid is voorzien aan de zuidwestkant van Bedum, zuidelijk van het Bedrijvenpark Boterdiep dat momenteel wordt ontwikkeld. Voor de wat langere termijn wordt gedacht aan de ontwikkeling van een bedrijventerrein aan de noordkant van het stationsgebied. Het structuurplan voorziet ook in een versterking van de functie van het oude centrum van Bedum als winkel- en verblijfsgebied.

De plannen voor Onderdendam zijn beperkt. Er is voorzien in kleinschalige nieuwbouwmogelijkheden tussen de Winsumerweg en het Winsumerdiep en aan de zuidwestkant van het dorp, grenzend aan de huidige nieuwbouw. Voor het dorp wordt verder ingezet op versterking van de toeristisch-recreatieve functie. Het structuurplan houdt een bescheiden uitbreiding van de recreatiehaven en de camping voor mogelijk. Gestreefd wordt tenslotte naar een visuele verbetering van het centrale plein in het dorp; de omgeving van het voormalige waterschapshuis en het dorpshuis Zijlvesterhoek.

De bevolking van Bedum en Onderdendam krijgt uitgebreide mogelijkheden om de mening over de plannen kenbaar te maken. De informatieronde begint omstreeks 18 mei aanstaande en loopt door tot half juni.

De uiteindelijke vaststelling van het nieuwe structuurplan door de gemeenteraad is voorzien in het komende najaar.