Ministerie van Financiën

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Plein 2

2511 CR 's Gravenhage

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

BFB 2005-930M

Onderwerp

toetreding tot ERMII

De Letse lat, het Cypriotische pond en de Maltese lira zijn opgenomen in het wisselkoersmechanisme ERM II. De besluiten dienaangaande zijn genomen met algemene instemming, op verzoek van de respectieve autoriteiten van Letland, Cyprus en Malta, op 29 april j.l door de Ministers van Financiën van het eurogebied, de ECB en de Ministers en Gouverneurs van de centrale banken die in ERM-II participeren. De Europese Commissie is bij de procedure betrokken en het Economisch Financieel Comité is geraadpleegd. De communiqués treft u aan als bijlage bij de brief.

De spilkoers van de Letse lat is vastgesteld op 1 euro= 0,702804 lat.

De spilkoers van het Cypriotische pond is vastgesteld op 1 euro= 0,585274 pond.

De spilkoers van de Maltese lira is vastgesteld op 1 euro = 0,429300 lira.

Voor alle drie munteenheden geldt een standaardfluctuatiemarge van plus of minus 15% rond de spilkoers. Letland heeft aangegeven een nauwere fluctuatiemarge van +/- 1% aan te willen houden als eenzijdige verplichting, dus zonder verplichtingen voor de ECB ten aanzien van interventies. Malta heeft aangegeven unilateraal de wisselkoers op de spilkoers te houden zonder fluctuatiemarge, eveneens zonder verplichtingen voor de ECB.

Toelichting

De opname van de munten van Letland, Cyprus en Malta in ERM II levert een positieve bijdrage aan het beleid gericht op stabiliteit en het beheersen van de inflatie in de betrokken landen. Deelname aan ERM II zal daarmee behulpzaam zijn voor het bevorderen van economische convergentie van deze lidstaten met de EMU-landen. Het besluit tot toetreding tot ERM II is echter nog geen besluit over toetreding van de betrokken lidstaten tot de EMU en het loopt hier op geen enkele wijze op vooruit.

De drie lidstaten hebben zich in de communiqués gecommitteerd aan het voeren van een beleid gericht op: budgettaire discipline, het terugdringen van de staatsschuld, het reduceren van het tekort op de lopende rekening, loonstijgingen in lijn met arbeidsproductiviteit, effectief financieel toezicht en structurele hervormingen die het aanpassingsvermogen en de flexibiliteit van de economie vergroten. De specifieke commitments van ieder van de drie tot ERM-II toegetreden lidstaten treft u aan in de bijgesloten communiqués.

De Minister van Financiën,

Bijlagen:

· Communiqué inzake Letland

· Communiqué inzake Cyprus

· Communiqué inzake Malta

· www.ecb.int voor verdere informatie