Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht
3 mei 2005 C025


Impuls voor sport in Nijmeegse wijken

De komende vier jaar kunnen vijf Nijmeegse wijken (Dukenburg, Waterkwartier, Lindenholt, Hatert en Neerbosch-Oost) rekenen op een forse impuls op het gebied van de sport en het bewegingsonderwijs. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) draagt 1 miljoen euro bij vanuit de stimuleringsregeling 'Buurt-Onderwijs-Sport'. Nijmegen is daarmee de enige gemeente die voor een periode van vier jaar (2005 t/m 2008) geld voor het maximum van 5 projecten ontvangt.

Wethouder Paul Depla (Sport) is verheugd over de rijksbijdrage: "Deze impuls sluit perfect aan bij ons sportbeleid. We willen de inwoners van Nijmegen meer aan het sporten krijgen en daarvoor in de wijken ook de voorzieningen en activiteiten bieden. De school en sportverenigingen zijn daarvoor onze bondgenoten, met name om jongeren te prikkelen te gaan sporten. Sporten is leuk. Maar bovendien voorkom je problemen als overgewicht en verveling bij de jeugd."

De komende vier jaar wordt in genoemde wijken door Sportservice Nijmegen in samenwerking met de OpenWijkScholen (OWS), sportverenigingen, de GGD, buurtorganisaties en Tandem een scala aan activiteiten ontwikkeld en aangeboden aan jongeren van 4 - 18 jaar. Het gaat daarbij onder andere om het aanstellen van vakleerkrachten bewegingsonderwijs op Open Wijkscholen, het verzorgen van na-schoolse (sport)activiteiten, en activiteiten op pleintjes zoals pleintjesbasketball en -voetbal. Daarnaast kan door de Rijksbijdrage nu in Hatert een Cruyff Court worden aangelegd.

De activiteiten moeten er toe leiden dat de deelname aan sport- en bewegingsactiviteiten met 10% toeneemt, het overgewicht bij de groep 4 - 12 jarigen afneemt, en dat het aantal geregistreerde incidenten van overlast waarbij jongeren betrokken zijn afneemt. Ook op wijkniveau is een aantal effecten benoemd. Zo moet het straks zichtbaar zijn dat er meer (sport)activiteiten plaatsvinden. De sfeer en leefbaarheid in de wijken moeten in vier jaar tijd verbeterd zijn.

__________________________________

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hugo Maassen, doorkiesnummer
024 - 329 2598