GOLDEN BYTES


Den Haag, 3 mei 2005

AlarmSMS: eerste grootschalige SMS alarmeringdienst in Nederland

Bijna 2.000 mensen hebben zich op de eerste dag aangemeld voor de SMS-alarmering in de regio Rotterdam-Rijnmond, waarvoor op maandag 2 mei het startsein werd gegeven. Met deze dienst kan de overheid burgers van alle 22 gemeenten in deze regio snel informeren in geval van een (dreigende) calamiteit. Burgers die zich hebben aangemeld voor deze service, ontvangen een gratis SMS-bericht op hun GSM-telefoon wanneer onheil dreigt in de door hen opgegeven postcodes. De SMS-dienst is een aanvulling op het sirenegeluid waarmee de overheid burgers waarschuwt voor dreigend gevaar. Andere veiligheidsregios overwegen inmiddels hierbij aan te sluiten.

AlarmSMS biedt meerdere alarmeringsdiensten waarvoor men zich kan opgeven, waarvan een aantal nu reeds landelijk dekkend is. Dit zijn onder meer Weer-, Gladheid-, Zonkracht- en HooikoortsAlarm. Citizen Alert Services uit Den Haag, dat de dienst ontwikkelde en aanbiedt, is hiertoe samenwerkingen aangegaan met het KNMI, het Leids Universitair Medisch Centrum en KWF Kankerbestrijding. Ook is men momenteel met partijen in onderhandeling om nog enkele andere alarmeringsdiensten aan te bieden. Hierbij wordt in alle gevallen uitgegaan van persoonlijke veiligheid en/of leefomgeving. Er wordt naar gestreefd om alle berichten zoveel mogelijk gratis aan de ontvanger aan te bieden door deze te laten sponsoren door organisaties of bedrijven.

Met ingang van 2 mei kunnen mensen uit heel Nederland zich aanmelden voor AlarmSMS via de website www.alarmbericht.nl. Inwoners van de regio Rotterdam-Rijnmond kunnen zich ook aanmelden via SMS door de gewenste postcode en het woord AAN (bijvoorbeeld 1234aa aan) te sturen naar het nummer 5100.

Citizen Alert Services is gespecialiseerd in alarmeringscommunicatie via SMS of MMS en beschikt over een speciaal daartoe ontwikkelde technische infrastructuur. Citizen Alert combineert kennis en ervaring op het gebied van overheid en veiligheid, communicatie en techniek. Op basis van haar expertise is Citizen Alert onder meer gevraagd door de Europese Commissie om mee te helpen aan de ontwikkeling van een Tsunami-waarschuwingssysteem voor de landen rond de Indische Oceaan.