Ingezonden persbericht


Naamswijziging voor Stichting Karpata

Stichting Karpata, het centrum voor evangelische verslavingszorg op Bonaire (Nederlandse Antillen) heeft sinds april 2005 haar naam veranderd in Stichting Krusada. De naamswijziging komt voort uit de verhuizing van het opvangcentrum naar een andere locatie op Bonaire.

Er is gekozen voor de naam 'Krusada' omdat dit 'kruispunt' betekent en verwijst naar de keuze die de cliënten van Krusada hebben gemaakt om te breken met hun verslaving en te kiezen voor een nieuw, verslavingsvrij leven. Ook zit in het de naam 'Krusada' het woord 'kruis' verborgen. Dit verwijst naar de christelijke identiteit van de stichting.

De stichting startte haar werk in 1999 toen het bestuurscollege van Bonaire groen licht gaf voor de opvang van verslaafden in Landhuis Karpata. De stichting werd zodoende Stichting Karpata genoemd. In 2000 ging de opvang officieel van start. Al snel ontstond er een wachtlijst en het verlangen groeide om de opvangcapaciteit uit te breiden. Ook was er de wens om een opvangcentrum in eigen beheer te hebben. Het oog viel op Landhuis Guatemala. Dit huis is groter dan Landhuis Karpata. Ook is het terrein gunstiger gelegen en biedt het meer mogelijkheden voor werkervaringsprojecten.

Na de aankoop van Landhuis Guatemala, is het huis in 2004 officieel geopend door de heer Domacassé, gezaghebber op Bonaire. Op dit moment worden er twaalf verslaafden opgevangen. Door de verhuizing naar Landhuis Guatemala riep de naam van Stichting Karpata vragen op bij de bewoners van Bonaire. De naam kwam niet meer overeen met de naam van het landhuis. Zodoende is in april 2005 overgegaan tot naamswijziging.

Stichting Krusada ontvangt nog geen subsidie van de overheid en wordt in Nederland vertegenwoordigd door Stichting Vrienden van De Hoop te Dordrecht, telefoonnummer (078) 6 111 355. Stichting Vrienden van De Hoop beheert de giften en onderhoudt de contacten met de achterban. In de tweemaandelijkse (gratis) nieuwsbrief Krusada Actueel, die wordt uitgegeven door Stichting Vrienden van De Hoop, staat een uitgebreid artikel over de naamswijziging. Meer informatie over Stichting Krusada is te vinden op www.krusada.nl



Ingezonden persbericht