Ingezonden persbericht


Zwolle, 3 mei 2005

Vijf finalisten Nederpopprijs bekend

Groev, Piepschuim, Tegendraads, Toendra en Zwart op Wit

De vijf finalisten van de Nederpopprijs Van Eigen Bodem, de enige prijs voor opkomend Nederlandstalig poptalent, zijn bekend. Op 19 mei strijden in popcentrum Hedon in Zwolle (Nederland) de volgende bands om de titel: Groev (Aldeboarn), Piepschuim (Utrecht), Tegendraads (Cockengen), Toendra (Brussel) en Zwart op Wit (Friesland/Groningen). De onafhankelijke jury roemt de bands om hun composities, performance en instrumentbeheersing.

De vijf finalisten zijn geselecteerd na vier voorrondes in april in Zwolle. Deze drukbezochte avonden waren een uithangbord voor de veelzijdigheid van pop, rock, hiphop, ska en singer/songwriter in je moerstaal. Over het geheel genomen was de kwaliteit van de zestien semi-finalisten hoog. In totaal hadden ruim 60 bands zich ingeschreven voor de wedstrijd.

De finalisten in alfabetische volgorde:
Groev speelt Nederlandstalige nummers die zich niet direct laten omschrijven, maar zweeft tussen ska, reggae, soul en funk. Zelf omschrijft de band uit Friesland hun stijl als groev. Het prikkelende enthousiasme van de band maakt de optredens tot een boeiend geheel. Dat ze ook het grote publiek aanspreken, bleek wel uit de ervaring die ze met voorprogramma's hadden zoals met De Dijk, Skik en De Kast. Piepschuim heeft een sloot ervaring: de band met aanstekelijke en humoristische Nederlandstalige theaterpop was succesvol op grote podia als Huntenpop, Knorpop en Dollypop. Stond in popcentra als Het Burgerweeshuis in Deventer en Lux en betoverde het publiek in bijvoorbeeld het Steigertheater in Nijmegen. Hun album Ergernis dat dit jaar uitkwam werd alom geroemd door muziekrecensenten in bladen als bijvoorbeeld Fret. Tegendraads is hiphop in de stijl van Opgezwolle, MC Typhoon en Blabla. De driekoppige groep bestaat sinds halverwege 2003 en heeft een gevarieerd repertoire van klassiek gesamplede muziek met levensvattende teksten, tot bigband-achtige nummers met niets meer dan zelfspot. Positieve hiphop, daar staat en gaat Tegendraads voor. Toendra is de enige Belgische band die de voorrondes heeft doorstaan. De rode draad door het repertoire van Toendra is de power die dit rocktrio voortbrengt. De teksten handelen over hoe een nieuwe generatie zich voortbeweegt door een grootstad in Brussel: soms in vreugde en vriendschap, soms in destructie, eenzaamheid of totale verwarring. Toendra is explosieve alto-rock en bracht tot dusver drie singles/EP's op de markt. Zwart op Wit speelt - wat het zelf noemt - hiphopfunkrock. De brede muzikale interesse komt tot uiting in snerpende rockriffs tot hartkloppende triphop en een slepende summertime-jazz. De Fries/Groningse band heeft in korte tijd een indrukwekkende cv opgebouwd. Zwart op Wit speelde in het voorprogramma van Green Lizzard en was te horen op Eurosonic en het Freeze Festival.

De Nederpopprijs Van Eigen Bodem is een initiatief van de gelijknamige stichting met medewerking van popcentrum Hedon. Het initiatief heeft tot doel muzikanten podiumervaring op te laten doen en de positie van de muziekstroming Nederpop, zijnde pop/rock/r&b/et cetera in je moerstaal, te verstevigen. Nederpopprijs Van Eigen Bodem is de eerste en enige landelijke prijs voor muzikanten die zingen in de Nederlandse taal of een afgeleidde daarvan. De winnaar wint 1000 euro en een optreden op het nederpopfestival Van Eigen Bodem, op 9 juli 2005 in Zwolle.

Finale Nederpopprijs Van Eigen Bodem, donderdag 19 mei 2005 vanaf 20.30 uur in popcentrum Hedon, Burgemeester Drijbersingel 7 in Zwolle. De toegang is gratis.