Provincie Flevoland




Unieke opleiding scheepsarcheologie in Flevoland

Er komt een unieke opleiding scheepsarcheologie in Flevoland. De provincie Flevoland, Rijksuniversiteit Groningen (RUG), het Nieuwland Erfgoedcentrum (NLE), de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB), het Nederlands Instituut voor Scheeps- en Onderwaterarcheologie (NISA) en de gemeente Lelystad hebben hiertoe een intentieverklaring ondertekend.

De opleiding scheepsarcheologie wordt een specialisatie binnen de Masteropleiding archeologie van de RUG. Het onderwijs vindt voor een deel in Lelystad plaats. Het NLE en het NISA leveren de
onderwijsruimten en de deskundigen die de onderzoeken kunnen begeleiden. Daarnaast beschikken deze instituten over technische faciliteiten als spoelvloeren en speciale houtconserveringsmiddelen. Bovendien hebben zij een grote collectie scheepswrakken en andere archeologische schatten die het onderzoeken meer dan waard zijn. De opleiding gaat in het nieuwe schooljaar van start. Vooruitlopend daarop gaat de RUG deze zomer al de eerste 'fieldschool'
(veldonderzoek) organiseren. Het streven is om het eerste jaar met 15 studenten van start te gaan.

De 95 scheepswrakken die in de Flevolandse bodem zitten, vormen een onderwijspotentieel dat zijn gelijke in de wereld niet kent. Nergens anders bestaat de mogelijkheid om op deze schaal scheepsarcheologisch onderzoek 'op het droge' te kunnen doen. Onderwijs en onderzoek kunnen dit karakteristieke deel van de Flevolandse en Nederlandse geschiedenis veilig stellen en weer tot leven brengen. Daarmee kan Flevoland zich internationaal op de kaart zetten, zowel op wetenschappelijk als cultuurtoeristisch gebied. Internationale congressen die periodiek worden georganiseerd zijn hier onderdeel van.

De partners hebben de grote lijnen van de voor Nederland unieke opleiding vastgeled in een startnotitie. Een projectgroep werkt dit verder uit in een samenwerkingsovereenkomst en stelt een businessplan op. Van de provincie Flevoland en de gemeente Lelystad wordt een financiële bijdrage gevraagd. Deze is onder meer bestemd voor het aantrekken van een deeltijd hoogleraar, die in het NLE aan de slag gaat.