Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 135
Datum: 3 mei 2005

Provincie blij met uitspraak vossenjacht

Vanochtend werd bekend dat de rechtbank Leeuwarden de vossenjacht in Fryslân toestaat, de ontheffing van de provincie is in stand gebleven. Gedeputeerde Anita Andriesen is blij dat de rechtbank de opvatting van de provincie deelt dat vanwege de bescherming van weidevogels de vossenjacht in Fryslân mogelijk moet zijn.

De rechter vindt dat de provincie voldoende heeft gemotiveerd waarom de vossenjacht in de hele provincie mogelijk moet zijn. De provincie heeft daartoe de belangrijke weidevogelgebieden op een kaart aangegeven met een speciale bufferzone van vijf kilometer daar om heen. Het blijkt dat dit het hele opppervlak van de provincie bestrijkt. Afschot van vossen is toegestaan van 15 augustus tot 1 april.

Uit de uitspraak blijkt dat de rechtbank het belang van weidevogelbescherming onderkent. Dit geeft de provincie tevens vertrouwen in de goede afloop van het hoger beroep bij de Raad van State over het rapen van kievitseieren. Het rapen van kievitseieren is volgens de provincie onlosmakelijk verbonden met weidevogelbescherming.

---- --