BedrijfsautoRAI

03-05-2005

PACCAR: Record kwartaalwinst

"PACCAR heeft in het eerste kwartaal van 2005 een record omzet en nettowinst behaald", aldus Mark C. Pigott, chairman en chief executive officer.

"PACCAR viert haar honderdste verjaardag en het is prachtig om de beste kwartaalresultaten in de geschiedenis van de onderneming te mogen rapporteren. Deze buitengewone resultaten zijn een directe afspiegeling van de toewijding van de PACCAR-medewerkers wereldwijd. PACCARs consistente aandacht voor het leveren van kwaliteitsproducten, het gebruik van vernieuwende technologieën en het bieden van dienstverlening van de allerhoogste kwaliteit is al honderd jaar het kenmerk van de onderneming. PACCAR staat voor kwalitatieve winstgroei en de aandeelhouders hebben kunnen profiteren van PACCARs dynamische en krachtige benadering van de markt."

"PACCARs wereldwijde deskundigheid op het gebied van technologie, productontwikkeling, productie, after sales-ondersteuning en financiële diensten hebben geresulteerd in uitstekende financiële resultaten", merkte Pigott op. "PACCARs resultaten over het eerste kwartaal benadrukken de voordelen van haar geografische structuur op het gebied van kapitaalgoederen en financiële diensten. PACCAR heeft de afgelopen 66 jaar ononderbroken winst gerealiseerd heeft sinds 1941 jaarlijks dividend uitgekeerd.In de laatste zes jaar is het dividend per aandeel met 180 procent gestegen."

PACCARs nettowinst bedroeg in het eerste kwartaal van 2005 $274,0 miljoen ($1,56 per verwaterd aandeel), een verhoging van vijftig procent ten opzichte van de $182,2 miljoen ($1,03 per verwaterd aandeel) in het eerste kwartaal van 2004. De netto omzet in het eerste kwartaal, inclusief de opbrengst uit de financiële dienstverlening, was $3,33 miljard, tegenover $2,5 miljard over het eerste kwartaal van vorig jaar. De nettowinstmarge (ROS) na belastingen in het eerste kwartaal van 2005 bedroeg 8,2 procent, vergeleken met 7,3 procent in het eerste kwartaal van 2004.

"PACCARs eersteklas trucks zijn toonaangevend op het gebied van duurzaamheid en restwaarde, wat voor onze klanten tot lage exploitatiekosten leidt", aldus Pigott. "PACCARs wereldmerken DAF, Peterbilt en Kenworth hebben een welverdiende reputatie op het gebied van kwaliteit, innovatie en betrouwbaarheid." PACCAR kondigde onlangs een aantal belangrijke mijlpalen aan die de meerwaarde voor de klant verder verhogen:

Kenworth en Peterbilt introduceerden voor het modeljaar 2006, trucks met nieuwe luxueuze interieurs en elektronische instrumentaria waarbij gebruik gemaakt wordt van multiplexing. Jim Cardillo, senior vice president, merkte op: "Peterbilt en Kenworth namen Lexus en BMW als benchmark voor hun degelijke en luxueuze interieurs. Daarom werkten Peterbilt en Kenworth samen met de leveranciers van Lexus en BMW om aantrekkelijke nieuwe interieurs te ontwerpen voor de chauffeur en passagiers. Onze klanten beschikken zo over kwaliteit en technologie die toonaangevend is in de truckindustrie."
Peterbilt onthulde haar nieuwe en aërodynamische Model 386, met zeer gestroomlijnde motorkap, geïntegreerde koplampen en een nieuw design voor de fenders.
DAF Trucks introduceerde een nieuwe lichte versie van de CF65, met een hoger laadvermogen, waardoor het rendement voor de klant verbetert. PACCARs Information Technology Division ontwikkelde een innovatief, PC-gebaseerd Electronics Service Analyst-programma (ESA), waarmee dealertechnici snel de elektrische componenten van een truck kunnen uitlezen en vervolgens een diagnose kunnen stellen. PACCARs Electronic Dealerships, bedoeld om geavanceerde technologie ter ondersteuning van haar 1.800 onafhankelijke dealerlocaties te demonstreren, hebben inmiddels zon 10.000 bezoekers ontvangen. PACCAR Winch introduceerde als eerste in de industrie een modern monitorsysteem met elektronische sensoren dat de veiligheid verhoogt en de opslag van data mogelijk maakt.

Financiële hoogtepunten, eerste kwartaal 2005
Over het eerste kwartaal van 2005 konden PACCAR en haar wereldwijd opererende divisies de volgende financiële hoogtepunten rapporteren:

Record geconsolideerde omzet van $3,3 miljard.
Record nettowinst van $274,0 miljoen.
De winst vóór belastingen van Financial Services in het eerste kwartaal steeg tot een record van $47,3 miljoen. De op jaarbasis berekende winst uitgedrukt in procenten van het beginvermogen (ROE) bedroeg 29,1 procent.
Verkoop- en algemene overheadkosten daalden naar 3,4 procent van de omzet.
PACCAR betaalde dit kwartaal $383,0 miljoen dividend, inclusief $2,00 buitengewoon dividend per aandeel.
Het eigen vermogen steeg naar $3,93 miljard.

Industrie-onderscheidingen
Onderstaand een aantal industriële en zakelijke onderscheidingen die onlangs door PACCAR in ontvangst werden genomen:

In de uitgave van 4 april 2005 van Business Week werd PACCAR erkend als één van de vijftig best presterende ondernemingen van de S&P 500. PACCAR behaalde een 16e plaats overall en een eerste plaats in de sector kapitaalgoederen.
PACCAR werd wederom vermeld op de prestigieuze Honor Roll List van The Wall Street Journal. Deze lijst vermeldt ondernemingen die A-ratings hebben verdiend, gerangschikt naar het gemiddeld jaarrendement over de laatste vijf jaar. Om in aanmerking te komen voor vermelding moeten bedrijven in de top 20 staan over het afgelopen jaar en de afgelopen drie, vijf en tien jaar. PACCAR is één van de slechts vier ondernemingen die twee jaar achter elkaar op de Honor Roll werd opgenomen.
In de Fortune 500 lijst over 2004 van Fortune Magazine staat PACCAR op een 188e plaats, gebaseerd op omzet. PACCAR had het hoogste rendement van de 29 ondernemingen in het segment automobielen en onderdelen.

Verhoging van kapitaalinvesteringen
PACCARs uitstekende balanspositie en sterke cashflow, hebben het de onderneming mogelijk gemaakt om de laatste 10 jaar $1,4 miljard te investeren om haar positie op de truckmarkt te versterken als leider op het gebied van efficiency, kwaliteit en technologie. Enkele recente investeringen en activiteiten:

Kenworth Mexico begon met de $70 miljoen kostende uitbreiding van haar fabriek.
PACCARs Dynacraft divisie investeerde $6 miljoen in 9 hectare land en een gebouw van bijna 14.000 m² op haar locatie in Louisville, Kentucky.
DAF Trucks N.V. heeft land aangekocht in Frankfurt, Duitsland, voor de bouw van een full-service dealerbedrijf van wereldklasse. Sinds 1996 heeft DAF haar marktaandeel in Duitsland meer dan verdubbeld. PACCAR Parts U.K. kocht een 6.700 m² distributiecentrum op 1,8 hectare land aan, om tegemoet te komen aan de stijgende vraag op de Europese markt naar DAF-onderdelen en onderdelen voor andere merken. Peterbilt Denton kreeg als eerste truckfabriek in Noord-Amerika de beschikking over geavanceerde robots voor het geheel automatisch lassen van aluminium brandstoftanks. Bij DAF Trucks kwam de bouw gereed van een $10 miljoen kostend, ultramodern geluidmeetgebouw voor het beproeven van trucks op het gebied van geluidskarakteristieken.

Update wereldtruckmarkt
"De bedrijfswagenmarkt is een groei-industrie en de Noord-Amerikaanse truckmarkt blijft profiteren van de sterke vraag", zei Tom Plimpton, president. "PACCAR was in 2004 wereldwijd de meest winstgevende truckfabrikant en leverancier van financiële diensten. Een deel van dit succes is te danken aan de vele uitstekende lange-termijn samenwerkingsverbanden die we al decennia lang met leveranciers hebben. Deze stimuleren de samenwerking op het gebied van nieuwe technologieën, productiemethodes en ultramoderne logistieke systemen. En dat is goed voor onze klanten", zei Plimpton. "Het aanbod aan vracht ligt op een historisch hoog niveau en de winsten van transportondernemingen stijgen veertig procent per jaar. De verkopen van zware trucks in de Verenigde Staten en Canada zullen uitkomen op zon 270.000 tot 280.000 eenheden per jaar, een verbetering van zon vijftien procent ten opzichte van 2004. Het middelzware segment zal in de Verenigde Staten en Canada licht verbeteren ten opzichte van vorig jaar."

"De West-Europese truckmarkt is sneller gestegen dan het Bruto Nationaal Product in Europa, dankzij voortdurende vervangingscycli en verhoogde handelsactiviteiten met Oost-Europa", zei Aad Goudriaan, president-directeur van DAF Trucks. "In West-Europa wordt voor 2005 uitgegaan van 240.000 tot 250.000 registraties in het zware trucksegment, ongeveer vijf procent meer dan vorig jaar. De afgelopen vijf jaar heeft DAF jaarlijks haar marktaandeel verhoogd. In 2004 had DAF een marktaandeel van 12,8 procent en begin 2005 van meer dan 14 procent."

Financial Services behaalt voor elfde achtereenvolgende kwartaal record inkomsten
PACCARs sector financiële dienstverlening heeft een portefeuille van meer dan 131.000 trucks en trailers met een totale activawaarde van $7,2 miljard. Hierin is inbegrepen PACCAR Leasing, een toonaangevende full-service lease-onderneming in Noord-Amerika, met een portefeuille van meer dan 20.000 voertuigen.

De record kwartaalwinst (voor belastingen) van $47,3 miljoen betekent een stijging van 26 procent ten opzichte van de $37,5 miljoen in het eerste kwartaal van 2004, het gevolg van de grotere portefeuilles, hogere marges en voortdurend lage kredietverliezen. De omzet in het eerste kwartaal was $171,4 miljoen, 35 procent meer vergeleken met de $127 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

"Ondernemingen van PACCAR Financial Services bieden een uitgebreid pakket van financierings-, leasing- en verzekeringsproducten aan op drie continenten en in 15 landen", aldus Mike Tembreull, vice chairman. "PACCAR onderscheidt zich op de markt door zich volledig te richten op financierings-, leasing- en verzekeringspakketten voor de transportsector, dit voor de klanten van PACCARs eersteklas producten. PACCARs superieure AA-credit rating stelt onze financiering- en leasing-bedrijven in staat haar klanten concurrerende financieringsprogrammas te garanderen."

Ken Gangl, vice president, zei: "PACCAR Financial Europe (PFE) breidt haar activa en inkomsten gestaag uit, omdat steeds meer DAF-dealers en
-klanten van de diensten van PFE gebruik maken. Ook PACLease in Noord-Amerika boekt uitstekende resultaten, omdat het op de markt de toonaangevende lease-maatschappij is voor Kenworth en Peterbilt."

PACCAR Winch, een van de grootste fabrikanten van industriële lieren ter wereld, had hogere inkomsten ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar.

PACCAR Inc. heeft wereldwijd een toonaangevende positie op het gebied van de ontwikkeling, productie en service van kwalitatief hoogwaardige lichte, middelzware en zware trucks onder de merknamen Kenworth, Peterbilt, DAF en Foden. De onderneming is ook actief op het gebied van financiële dienstverlening en in de verkoop van onderdelen voor trucks. De onderneming, gevestigd in Bellevue in de staat Washington, produceert tevens industriële lieren onder de merknamen Braden, Gearmatic en Carco.

De aandelen van PACCAR worden verhandeld op de Nasdaq Stock Market onder het symbool PCAR. De homepage van PACCAR kan worden gevonden onder www.paccar.com.

Dit bericht bevat toekomst-georiënteerde verklaringen zoals bedoeld in de Private Securities Litigation Reform Act. Deze verklaringen zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen van het management en zijn onderhevig aan onzekerheid en veranderende omstandigheden. Werkelijke resultaten kunnen vanwege meerdere factoren afwijken van de in deze verklaringen geschetste resultaten. Meer informatie over deze factoren staan vermeld in PACCARs gedeponeerde stukken bij de Securities and Exchange Commission.