ATO Instituut voor archeologisch onderzoek


Nieuwe diagnostische technologieën in het verschiet

3-5-2005

Philips en A&F slepen Casimir-AIO in de wacht

Electronicaconcern Philips en het Wageningse onderzoeksinstituut Agrotechnology & Food Innovations (A&F) gaan samenwerken op het gebied van magneto-biosensoren. Een eerste invulling bestaat uit een gezamenlijk AIO-onderzoek naar DNA-detectie. De samenwerking moet uitmonden in de ontwikkeling van nieuwe diagnostische technologieën.

Philips werkt aan de ontwikkeling van magneto-biosensoren voor nieuwe medische diagnostiek waarbij het DNA van bijvoorbeeld virussen en bacteriën vanuit humaan bloed kan worden gedetecteerd.

Met de nieuwe technologie worden tijdrovende tussenstappen overbodig en kunnen betere en snellere diagnoses worden gesteld.

A&F is toonaangevend in de ontwikkeling van snelle eiwit- en DNA/mRNA detectiemethoden. Recent is in een pilot-proef een snelle éénstaps-test voor de detectie van de voedselpathogeen E.coli O157 op de Japanse markt geïntroduceerd. De bundeling van de expertises van beide organisaties in de AIO-plaats moet leiden tot één van de eerste moleculair-biologische toepassingen van de magneto-biosensor. Daarnaast zien de organisaties meerdere mogelijkheden voor samenwerking.

De Casimir-regeling is in 2005 door de ministeries van OCW en EZ in het leven geroepen om de kennisuitwisseling tussen onderzoeksinstellingen en het bedrijfsleven te stimuleren. De nieuwe gezamenlijke AIO-plaats is één van de eerste invullingen van deze regeling.

##