Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 3 mei 2005

Expeditie Tijdreis door Sipke Jan Bousema geopend

Spectaculaire knallende opening in Ecodrome Zwolle
Maandag 2 mei opende Ecodrome Zwolle op knallende wijze haar nieuwste, spannende en natuurhistorische attractie Expeditie Tijdreis. In Expeditie Tijdreis gaat de bezoeker miljarden jaren terug om de ontwikkeling van het leven op aarde zelf te beleven. De bekende tv-presentator Sipke Jan Bousema (o.a. bekend van Zipzoo en Museumbende) sprak met het publiek over deze ontwikkelingen. Hij vroeg kinderen naar het ontstaan van de aarde en het eerste leven. Zo kwam al snel de oerknal ter sprake. Zonder oerknal zou de aarde en daarmee de miljarden jaren aan ontwikkeling van leven niet bestaan. Onder leiding van Sipke Jan Bousema werden vervolgens papierenzakjes opgeblazen. Door met zijn allen tegelijk de lucht eruit te slaan werd de gigantische oerknal op ludieke wijze nagebootst. Na de oerknal werd het Expeditie Tijdreis bord, dat voor de ingang hangt, onthuld door wethouder Peter Pot van de gemeente Zwolle en Sipke Jan Bousema. De nieuwe attractie werd hiermee officieel en op knallende wijze geopend.

Expeditie Tijdreis
Al voordat men de nieuwe attractie van Ecodrome Zwolle betreedt, komt de bezoeker in de sfeer van het avontuur. Er kondigt zich een spannende reis door de tijd aan. De stem van Sipke Jan Bousema begeleidt de tijdreiziger hierbij. Hij vertelt een spannend verhaal met interessante feiten. Het is de eerste keer dat de bekende presentator zijn stem leent aan een attractie. Het vervoermiddel is een halve wereldbol die plaats biedt aan één gemiddeld gezin (max. 2 volwassen en drie kinderen). De wereldbol voert de bezoeker langs diverse spannende perioden uit de geschiedenis van het leven op onze planeet. Expeditie Tijdreis wordt driedimensionaal gepresenteerd en komt in beweging. Na vertrek vliegt de tijd snel voorbij. De aarde is ooit ontstaan in een periode waarin vulkanen een belangrijke rol speelden. Men beleeft de onrust van de jonge aarde en ziet het ontstaan van het eerste leven. De bezoeker reist veilig door de hete periode en kan de hitte ook letterlijk voelen. Later in de ontstaansgeschiedenis spelen de grote hoeveelheden water op onze planeet een belangrijke rol. Bezoekers duiken onder in de weelderige oerzeeën en zien naast enorme vissen diverse andere wezens en planten die toen leefden. Naarmate de miljoenen jaren voorbij vliegen komt er steeds meer leven op aarde.

Dynastie der dinosauriërs
De tijdreis vervolgt zich richting het hoogtepunt: de dynastie der dinosauriërs. Hier komt de bezoeker wel heel dichtbij deze indrukwekkende en angstaanjagende wezens. De meer herkenbare zoogdieren, zoals de olifant en de neushoorn komen tot bloei nadat de dino's plotseling zijn verdwenen. Pas de laatste tienduizenden jaren heeft de mens een grote invloed op het leven op onze planeet. De reis eindigt met een overzicht van de ontwikkeling die wij hebben doorgemaakt van de mensaap tot de huidige moderne mens.

Een spannend avontuur
In Ecodrome Zwolle beleven bezoekers een spannend avontuur en ontdekken de natuur van oeroude tijden en nu. Zij kunnen er diverse levende dieren zoals spinnen, roofvogels en piranha's ontmoeten. In Rio Negro duikt men de jungle in. Hier houden toekans en papegaaien zich schuil tussen de bladeren, maar ook schildpadden en gifkikkers zijn hier in levenden lijve te bewonderen. In het weerstation van Ecodrome Zwolle kunnen kinderen zelf het weer voorspellen. In Expeditie IJstijd komen bezoekers in donkere kloven terecht en staan ze oog in oog met de wolharige neushoorn en de grottenleeuw. Daarnaast zijn er diverse andere spannende exposities, bijvoorbeeld over gezichtsbedrog, en kan men in het Expeditiecentrum zelfstandig of onder begeleiding boeiende opdrachten doen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld zelf mammoetbotten opgraven.

Voor meer informatie over Ecodrome Zwolle kan men bellen met: 038-4237030 of een kijkje nemen op www.ecodrome.nl.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht