Universiteit Maastricht

3 mei 2005
UM en azM verstevigen de samenwerking in het Maastricht UMC+ (MUMC+) Fusie per januari 2008 van faculteiten Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen

De Raad van Bestuur van het azM en het College van Bestuur van de UM hebben onder voorbehoud van toestemming van hun Raden van Toezicht en onder voorbehoud van de advisering c.q. instemming van de respectievelijke medezeggenschapsorganen besloten hun samenwerking in een UMC+ per 1 januari 2006 te gaan vormgeven via een contractuele bestuursstructuur met een uitzicht op een vervolg in een bestuurlijk model (GUO) te realiseren per 1 januari 2008. Beide modellen worden in de komende maanden uitgewerkt, rekening houdend met randvoorwaarden en wensen van UM en azM.
In het Bestuur van het MUMC+ hebben de eerste twee jaren (2006 - 2007) naast leden van de Raad van Bestuur azM zitting de decanen van de twee participerende faculteiten der Geneeskunde en der Gezondheidswetenschappen. Er zal een dusdanige overdracht van bevoegdheden plaatsvinden, dat de desbetreffende decanen en leden RvB kunnen functioneren volgens een mandaat waarmee zij de leiding hebben over alle activiteiten op het gebied van onderwijs, opleiding, onderzoek en patiëntenzorg van de twee betreffende faculteiten en het academisch ziekenhuis, een en ander met inachtneming van de kaders van respectievelijk de universiteit en het azM.

Als uitgangspunten bij de uitwerking van de beide modellen geldt enerzijds dat de samenhang binnen de universiteit als geheel, en anderzijds een effectieve aansturing van het MUMC+ gewaarborgd moet zijn, zodat het realiseren van de strategische doelen van zowel de universiteit als het MUMC+ verzekerd is.

Het voornemen bestaat om vóór 1 januari 2008 tevens een fusie van de twee faculteiten te realiseren.

Een aantal maatschappelijke (extern) en inhoudelijke (interne) redenen maken de overeengekomen samenwerking noodzakelijk. Traditionele grenzen binnen de gezondheidszorg functioneren niet meer adequaat. Om die te doorbreken moeten er ook nieuwe typen professionals worden opgeleid op (en over) het grensgebied van arts en andere disciplines. Die opleidingen moeten zijn gebaseerd op combinaties van fundamentele en toegepaste wetenschappen met bèta- èn gammakenmerken. Bovendien dient er een sterkere samenhang te komen tussen onderwijs, onderzoek en zorg. De dagelijkse praktijk van gezondheid en gezondheidszorg bevindt zich eveneens in een ingrijpend veranderingsproces: vergrijzing van de maatschappij met als gevolg meer chronische dan acute zorg; een verschuiving van zwaartepunt in de zorg van cure naar care; meer aandacht preventie en predictie; een exponentiële groei van kennis en technologie; verandering van aanbod- naar vraaggericht; meer substitutie van taken en functies; meer trans/extra- dan intramuraal en meer ambulant en multisciplinair werken.

Door in een UMC structureel te gaan samenwerken willen azM, FdG en FdGW een internationale voortrekkersrol bekleden op het gebied van onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg. Samen willen ze de daartoe vereiste vernieuwing en verbetering tot stand brengen omdat alleen door samenwerking ook adequaat kan worden ingespeeld op de huidige en toekomstige veranderingen in de samenleving.

Jo Ritzen: De universiteit Maastricht is zich in toenemende mate gaan concentreren op een aantal zwaartepunten in het onderzoek teneinde op die terreinen een vooraanstaande positie in Europa in te nemen. Die koers van concentratie wordt nu samen bepaald tussen de faculteiten Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen enerzijds en het Academisch Ziekenhuis anderzijds. Het dichter bij elkaar brengen van het onderwijs (binnen de universiteit) en het Academisch Ziekenhuis biedt aanzienlijke mogelijkheden voor een verder kwaliteitsverbetering van het toch al als (Nederlandse) top bekend staande geneeskunde en gezondheidswetenschappen onderwijs, maar kan ook een extra impuls betekenen voor de specialisten opleidingen.

Guy Peeters: Wij moeten in toenemende mate keuzes te maken ten aanzien van patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek. In het azM doen we dat in onze strategische heroriëntatie azMove. Daarin kiezen wij ook voor samenwerking. Uitgangspunt is een versterking van succesvolle onderzoekslijnen met bijbehorende topreferente zorg en excellent onderwijs. Het Maastricht UMC+ wordt daarom een top-academisch centrum voor patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs op het terrein van ziekte èn gezondheid. De laatste aspect krijgt vorm door de inbreng van de faculteit Gezondheidswetenschappen. Dat maakt dit UMC uniek in Nederland.