Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2005-059

Den Haag, 03-05-05

Voorjaarsnota 2005: extra geld voor prioriteiten kabinet

Minister Zalm van Financiën heeft de Voorjaarsnota 2005 naar de Tweede Kamer gestuurd. Het kabinet heeft in de Voorjaarsnota extra geld beschikbaar gesteld voor onderwijs, kennis, innovatie, veiligheid en zorg. Verder worden in de Voorjaarsnota ook enkele tegenvallers opgelost. Deze uitgaven worden ingepast binnen de budgettaire kaders van het Hoofdlijnenakkoord. Hiervoor zijn geen extra bezuinigingen nodig. Het EMU-saldo komt uit op -2,3% BBP, 0,3%-punt beter dan in de Miljoenennota 2005 werd verwacht.

Het kabinet trekt een kwart miljard euro uit ter financiering van de groei van het aantal leerlingen en studenten. Ook wordt er extra geld vrijgemaakt om in het onderwijs meer en vaker leraren te vervangen zodat er minder lesuren uitvallen.

Op het gebied van veiligheid komt er extra geld (0,1 miljard euro) beschikbaar voor de bouw van zogeheten long-staycellen (TBS) en voor terrorismebestrijding.

In de zorgsector komt extra geld (0,1 miljard euro) beschikbaar voor onder meer praktijkondersteuning voor huisartsen, voor de bestrijding van infectieziekten, voor de verbetering van kwaliteit in verpleeghuizen en voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Tegenvallers (0,3 miljard euro) doen zich voor in onder andere de kosten van asielopvang, de winstafdracht van de Nederlandsche Bank en de Huursubsidie.

De Voorjaarsnota geeft een overzicht van de wijzingen in de ramingen ten opzichte van Miljoenennota 2005 en wordt samen met de 1e suppletore begrotingen naar de Tweede Kamer gezonden.

Bij de Voorjaarsnota zit de Verticale Toelichting waarin per begrotingshoofdstuk de wijzigingen in kaart zijn gebracht.

Bijlage: Voorjaarsnota