Gemeente Boxmeer


Dr. Peelenprijs - Cultuurprijs gemeente Boxmeer

Het gemeentebestuur van Boxmeer heeft een nieuwe cultuurprijs ingesteld: de Dr. Peelenprijs. Het gemeentebestuur roept personen of groepen op zich te melden voor deze prijs. De prijs is bedoeld voor degenen die in een of meer takken op het gebied van cultuur of culturele activiteiten in de gemeente Boxmeer een bijzondere prestatie hebben verricht of geleverd.

Samenvatting uit het Reglement Cultuurprijs gemeente Boxmeer De prijs bestaat uit een bronzen beeld van Dr. Peelen en uit een eenmalig geldbedrag van vijfhonderd euro. De Dr. Peelenprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of een groep (vereniging / stichting). De prijs heeft betrekking op het kalenderjaar voorafgaande aan het tijdstip van uitreiking.

Commissie
De gemeente Boxmeer benoemt de commissieleden voor een periode van 4 jaar, gelijk en parallel aan de zittingsperiode van de gemeenteraad. De komende periode zitten de volgende personen in de commissie:
* voorzitter, Jos de Graaf, wethouder.

* secretaris, Gerard Beijers, Centrum voor de Kunsten de Meander.

Vijf vertegenwoordigers vanuit de gemeente Boxmeer:
* Jan van Neerven, Cultureel Centrum de Weijer
* Giovanni van Loon, jongerencentrum Gryphus
* Bram van der Wurff, verteller en lid van de literaire kring, Meralit, woord in beweging

* Martje Verhoeven, kunstenares

* Clemens Weijmans

De commissie is tevens jury en beslist over de toekenning van de prijs. Zij kiest uit de voordrachten zo mogelijk drie kandidaten en informeert burgemeester en wethouders van Boxmeer over de kandidaten vóór of op 1 mei (dit jaar 24 mei) van het jaar onmiddellijk volgend op de beoordelingsperiode. De beslissing is met redenen omkleed.

Het reglement en het aanmeldingsformulier zijn hier te downloaden of op te halen bij de Meander, Raetsingel 1 in Boxmeer

De Dr. Peelenprijs is vernoemd naar Dr. Antonius Willem Peelen, geboren in 1601 en gestorven in 1667 Emmaus (landgoed Elsendael). Antonius Peelen was priester, pastoor van 1628 tot 1654, deken, bisschoppelijk officiaal en arts. Hij heeft met gevaar voor eigen leven zieke inwoners van Boxmeer verpleegd tijdens de grote pestepidemie tussen oktober 1635 en juni 1637. Hij heeft gezorgd voor de bisschoppelijke goedkeuring van de verering van Heilige Bloed. Peelen is ook musicus en verzamelaar van muziekinstrumenten. Hij pleit voor de verbouwingen van de kerk (1630-1635) en ontwerpt de zangzolder in die kerk. In 1654 schrijft hij de geschiedenis van parochie Boxmeer. Hij sticht het klooster Elsendael, bedoeld ook als school voor meisjes. Politiek weert dr. Peelen zich ook. Hij is een fel tegenstander van de tirannieke adellijke heersers van Boxmeer, de familie van den Bergh.

* Reglement Cultuurprijs gemeente Boxmeer
* Aanvraagformulier Cultuurprijs gemeente Boxmeer "Dr. Peelenprijs"