VVD



3 mei 2005 - VVD vindt orgaanactie SBS6 een goed initiatief

VVD-mediawoordvoerster Fadime Örgü is blij dat het avondvullende tv-programma over orgaandonatie, waarin kijkers worden opgeroepen zich aan te melden als orgaandonor, binnenkort op SBS6 zal worden uitgezonden.

VVD-Kamerlid Jelleke Veenendaal vroeg onlangs tijdens het debat over orgaandonatie om zo'n landelijke tv-actie. De uitzending op SBS6 sluit aan bij de liberale gedachte dat gesubsidieerde uitzendingen op commerciële zenders het publieksbereik van met gemeenschapsgeld gefinancierde programma's ten goede kunnen komen. In de toekomst zouden publieke programma's via openbare aanbesteding ook door commerciële zenders moeten kunnen worden gerealiseerd. Örgü: ,,Als de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de televisieactie terecht met gemeenschapsgeld heeft gesteund, bevestigt hij daarmee de noodzaak tot hervorming van het publieke bestel". Örgü vindt dat de publieke omroep zou moeten worden gekort op de omroepbijdrage met het bedrag dat voor de SBS6-uitzending is uitgetrokken.

Vragen van het lid Örgü (VVD) aan de staatssecretarissen van Mediazaken en van Financiën en de minister van VWS over gesubsidieerde televisie-uitzendingen

1. Gaat SBS6 op 10 mei aanstaande een - door de Kamer geïnitieerd - avondvullend programma (getiteld 'Hart voor een ander, de nationale donoractie') uitzenden? (Show SBS6 rond orgaandonoren, De Telegraaf, 28-04-2005)

2. Deelt u de mening dat het verzorgen van een dergelijk avondvullend tv-programma waarin kijkers worden opgeroepen zich aan te melden als orgaandonor een publieke omroepfunctie is?

3. Draagt de rijksoverheid financieel bij aan de totstandkoming van deze uitzending op SBS6? Zo ja, welk bedrag is hiermee gemoeid, welke overwegingen maakte het kabinet bij de beslissing het programma op SBS6 financieel te steunen en welke overwegingen maakte het kabinet bij de beslissing het programma niet op de publieke omroep uit te zenden?

4. Deelt u de mening dat het uitzenden van 'de nationale donoractie' op SBS6 het publieksbereik van met gemeenschapsgeld gefinancierde programma's ten goede komt?

5. Herinnert u zich de antwoorden van de regering op mijn vragen inzake een gesubsidieerd televisiedebat op RTL4? (Aanhangsel Handelingen nr. 365, vergaderjaar 2004-2005.)

6. Deelt u in het licht van deze nieuwe ontwikkeling de mening dat gesubsidieerde uitzendingen op commerciële zenders het publieksbereik van met gemeenschapsgeld gefinancierde programma's ten goede kunnen komen? Zo ja, kunt u aangeven op welke wijze zulk optimaal publiekbereik structureel kan worden gerealiseerd en welke budgettaire consequenties dat zou hebben voor de publieke omroep?

7. Wordt de publieke omroep gekort op de omroepbijdrage met een bedrag gelijk aan de bijdrage van de overheid aan de totstandkoming van de uitzending op SBS6, aangezien de opdracht om programma's met gemeenschapsgeld te maken bij de publieke omroep ligt? Zo nee, waarom niet?

8. Overweegt de Belastingdienst een eigen tv-programma te (laten) maken om burgers te informeren over fiscale toeslagen? (Belastingdienst wil eigen tv-programma, Algemeen Dagblad, 29-04-2005) Zo ja, overweegt de belastingdienst ten faveure van een groot bereik een dergelijk tv-programma op de commerciële omroep uit te zenden?

3 mei 2005