FIRM UNITED HEALTHCARE

.s Werelds populairste anticonceptivum in Nederland.

Wereldwijd kiezen steeds meer vrouwen voor het spiraaltje als anticonceptiemiddel. Studies tonen een ongekende populariteit aan: op dit moment geldt het spiraaltje als .s werelds nummer 1 in anticonceptie. In diverse landen kiest ruim 20 tot 30% van alle vrouwen in de vruchtbare levensfase al voor het spiraaltje. Genoeg reden voor verdieping in een onmiskenbare trend, waarin opmerkelijk genoeg juist Nederland achterblijft!

Niet meer weg te denken
In Scandinavische landen en Frankrijk is het spiraaltje niet meer weg te denken. Minimaal 1 op de 5 vrouwen kiest er voor het spiraaltje. Het gemiddelde percentage voor Europa heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen, en staat nu op 12%. Een schril contrast met Nederland, waar nog maar 5% van de vrouwen het spiraaltje heeft ontdekt.

Nog niet .ontdekt. in Nederland?
Wellicht is .ontdekt. inderdaad het sleutelwoord. Want studies wijzen steeds vaker uit, dat het spiraaltje in Nederland nog lang niet zo bekend is als in het buitenland. Weinig Nederlandse vrouwen weten hoe het spiraaltje werkt, welke vormen er beschikbaar zijn en wat voors en tegens zijn.

Innovatie in anticonceptie
De ontwikkeling van spiraaltjes heeft de afgelopen jaren niet stilgestaan. Integendeel: de komst van het hormoonspiraal (Mirena(r)) is een goed voorbeeld van een innovatie in anticonceptie. Een vorm die naadloos aansluit op de veelbesproken .pilmoeheid. maar wel nét zo betrouwbaar is als de anticonceptiepil. Het hormoonspiraal combineert feitelijk de voordelen van de anticonceptiepil met de voordelen van het spiraaltje.

60 tot 100 maal minder hormonen
Wat in Nederland nog relatief onbekend is, is dat via het hormoonspiraaltje 60 tot 100 maal minder hormonen in het bloed komen, als bij de pil het geval is. Daarnaast worden menstruaties korter en minder pijnlijk. Doorslaggevend voor veel vrouwen is dat je het niet kunt vergeten; het hormoonspiraal hoeft slechts eens in de vijf jaar worden vervangen.

.Hoe meer kennis, hoe aantrekkelijker.
Het lijkt erop, zoals ook zichtbaar is in het buitenland, dat .bekend. .bemind. maakt. Dr. Scholten, gynaecoloog in het Diakonessen Ziekenhuis: .De voordelen van het spiraal, en zeker het hormoonspiraal, hebben ook in Nederland steeds meer de aandacht. Mede gezien het verdwijnen van de vergoeding gaan vrouwen steeds bewuster om met de keuze van anticonceptie. Het hormoonspiraal zal naar verwachting ook in Nederland steeds vaker als een aantrekkelijk alternatief worden gezien..