VNG/IPO

VNG ipo doen voorstellen veiligheidsbestuur

IPO en VNG hebben vandaag de volgende brief verstuurd aan de Tweede Kamercommissie voor BZK

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 12502/2005 03-05-2005
onderwerp

Regionaal veiligheidsbestuur

Geachte voorzitter,
geachte mevrouw, geachte heer,

Op verzoek van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) hebben de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de commissarissen van de Koningin een voorstel gedaan met betrekking tot het probleem over het vraagstuk van de doorzettingsmacht. Een probleem dat was ontstaan omdat het beleidsplan Crisisbeheersing afweek van het kabinetsstandpunt veiligheidsregio.

Deze oplossing is neergelegd in een brief van 8 oktober 2004 aan de minister van BZK en een afschrift van de brief, waarnaar wij graag verwijzen, is gegaan naar Uw commissie. De essentie van onze oplossing is:

- bij gemeentegrensoverschrijdende rampen of crises wordt door het regionale beleidsteam leiding gegeven onder voorzitterschap van de voorzitter van de veiligheidsregio (tevens zijnde de coördinerend burgemeester);

- in geval van een verschil van mening waarover binnen de veiligheidsregio geen overeenstemming kan worden bereikt, informeert de voorzitter de commissaris van de Koningin. Na overleg met de voorzitter kan de commissaris van de Koningin gebruik maken van de hem ter beschikking staande aanwijzingsbevoegdheid op basis van de Wet rampen en zware ongevallen of indien van toepassing de Politiewet 1993;

- een en ander laat het gestelde in artikel 12 van de Wrzo en artikel 16 van de Politiewet onverlet;

- in een situatie waar zich crises voordoen van (inter)nationale betekenis is het denkbaar dat de Minister rechtstreeks verantwoordelijk is en de commissaris van de Koningin als Rijksheer in afgeleide zin verantwoordelijk is.

Op 12 oktober 2004 heeft een algemeen overleg plaatsgevonden tussen Uw commissie en de minister van BZK over het beleidsplan Crisisbeheersing. Tijdens dit overleg bleek er bij uw commissie brede kritiek op de voornemens van de minister op het punt van de doorzettingsmacht en was er brede steun voor de oplossing die in onze brief werd aangedragen. Uw commissie heeft er bij de minister op aangedrongen het vraagstuk van de doorzettingsmacht te heroverwegen en gevraagd om eenzelfde benadering waar het gaat om de bestrijding van rampen en crises. De minister heeft in het overleg toegezegd op basis van de aangedragen oplossing opnieuw in gesprek te gaan over het punt van de doorzettingsmacht in de responsfase en Uw commissie daar voor het eind van het jaar over te informeren.

Helaas is gebleken, dat de minister van BZK het voorstel van IPO, VNG en commissarissen van de Koningin dat op zijn eigen verzoek is geformuleerd en ook door uw Commissie wordt ondersteund, naast zich neerlegt. Een en ander blijkt uit zijn brief van 27 april 2005 aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal over het regionaal veiligheidsbestuur.

Het voorstel van de minister behelst een ingrijpende verschuiving van de bestaande wettelijk verankerde bestuurlijke verhoudingen en verantwoordelijkheden, die tot een complex wetgevingsproces zal leiden. Het voorstel van IPO, VNG en de commissarissen van de Koningin sluit aan op de praktijk, roept geen staatsrechtelijke vragen op en heeft draagvlak bij alle partijen die op decentraal niveau betrokken zijn bij de rampenbestrijding en crisisbeheersing. De doorzettingsmacht is daarmee op een eenvoudige en praktische wijze gewaarborgd.

Uit de ondertekening van deze brief kunt u constateren dat de voornemens van de minister op een breed verzet stuiten. Wij doen een dringend beroep op u om vast te houden aan uw opvattingen en er op aan te dringen de huidige verantwoordelijkheidsverdeling, vastgelegd in de Wet rampen en zware ongevallen, tussen de burgemeester, de commissaris van de Koningin en de minister van BZK te handhaven. Een vertegenwoordiging van onderstaande organisaties is gaarne bereid dit standpunt nader toe te lichten.

Hoogachtend,

IPO,
mede namens de doyen van de Kring van
Commissarissen, J.Franssen (voorzitter)
VNG VEILIGHEIDSKOEPEL
mr. A.H. Brouwer-Korf
voorzitter.


03 mei 05 17:15