Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

03-05-2005

Verpleegkundigen ontbijten met Hoogervorst

(foto: Marjo van Tol)

Met de bekende tekst 'No Nurses, No Future' eindigde verpleegkundige Netty de Graaf haar bijdrage aan een werkontbijt met minister Hoogervorst. Het ontbijt was op 3 mei georganiseerd in het kader van het project Sneller Beter, gericht op kwaliteitsverbetering in de cure. Ruim 70 verpleegkundigen waren door het LEVV in samenspraak met de AVVV uitgenodigd om in Gouda te praten over best practices en obstakels bij het verbeteren van de zorg.

Netty de Graaf presenteerde een goed voorbeeld uit het Albert Schweitzer Ziekenhuis te Dordrecht. Daar hebben de verpleegkundigen een veel betere samenwerking in de transmurale COPD-zorg gerealiseerd. "Het is allemaal niet moeilijk, maar het moet wel gebeuren." Zij ziet een actieve rol voor de verpleegkundige bij het verbeteren van de zorg. Niet alleen als iemand die praktische zorg levert op hoog niveau, maar ook als trekker in de transmurale zorg, als schakel tussen disciplines en als projectleider bij vernieuwingen. En dat kan zeer succesvol zijn: "Op een gegeven moment konden ze niet meer terug!"

Hoogervorst vroeg de verpleegkundigen naar wat zij nodig hebben om de zorg te verbeteren. Hoogervorst: "Mijn vragen zijn: voelt u zich voldoende opgeleid? Wordt u al voldoende aangesproken? Wordt er u voldoende toevertrouwd?" Hij benadrukte overigens dat er ook heel veel dingen wel goed gaan. De bijdragen uit de zaal lieten zien dat verpleegkundigen niet alleen goed kunnen verplegen, maar ook visie hebben op het gebied van ketenzorg, preventie, logistiek, planning, budgettering, projectmanagement, transmuralisering, voorlichting, onderzoek, taakherschikking, het elektronisch patiƫntendossier, de rol van de medisch specialist, enzovoorts.

Sneller Beter is een programma gericht op transparantie, doelmatigheid en kwaliteit in de curatieve zorg, via onder andere het uitwisselen van goede voorbeelden ('Best Practices'). In Sneller Beter zijn nu alleen nog het ministerie, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de Orde van Medisch Specialisten vertegenwoordigd. Het LEVV heeft op de bijeenkomst VWS, NVZ en OMS gevraagd om samen met de AVVV als volwaardig partner bij Sneller Beter betrokken te worden. De reactie van Hoogervorst: "Ik heb u hard nodig voor de kwaliteit."