Gemeente Grootegast


60 jaar na de bevrijding; de heer H. Bouma vertelt...

Op dinsdag 3 mei jl. heeft een oud-verzetsman, in die tijd woonachtig in de gemeente Grootegast,
de heer H. Bouma uit Marknesse, een bezoek gebracht aan de gemeente Grootegast. De 90-jarige heer werd in de raadzaal ontvangen door burgemeester Dijkstra. Mevr. Rump, voorzitster van het 4 meicomité van Grootegast was ook aanwezig. De heer Bouma vertelde over zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was in de oorlog Lid van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Aan het eind van het bezoek kreeg de heer Bouma enkele `Grootegaster' aardigheidjes mee als dank voor zijn verhaal over zijn herinneringen van de laatste oorlogsjaren.

Enkele passages uit het verhaal van de heer Bouma:

.De zaterdag voor de bevrijding kwam de heer Bouma Folkert Nobach, een NSB-er, tegen op de Scheiding. Voor de bevrijding had men het wel eens over "bijltjesdag"; de dag waarop de NSB-ers zouden worden opgepakt. De regering had strenge orders gegeven alleen verdachte personen te arresteren en de rechters zouden de straf wel bepalen. Toen ze een paar dagen later kwamen om Folkert te arresteren, hij had zijn vriend van Loo bij zich in huis, was hij zo gehypnotiseerd door bijltjesdag, dat hij op hen begon te schieten. Zij schoten uiteraard terug.

.Nobach was de overbuurman van de heer Bouma. Een jongere broer van de heer Bouma moest tegen Nobach getuigen. Door verraad van Pier Nobach, de broer van Folkert, was de jongere broer van Bouma de laatste 14 maanden van de oorlog krijgsgevangene van de Duitsers. Hij is drie keer gevlucht, maar de Duitsers hebben hem steeds weer gepakt.

.Op 16 april 1945 is Groningen door de Canadezen bevrijd. Een dag later rolden de tanks de gemeente Grootegast binnen. Het was een roerige tijd.

. Het vrouwenkamp de Wilhelminahoeve
Toen in de herfst van 1944 het Zuiden bevrijd werd, trokken de NSB-ers met de Duitsers mee. De vrouwen bleven achter en kwamen in de Wilhelminahoeve terecht. De heer Bouma zorgde onder andere voor de bewaking van de vrouwen binnen het kamp.

Aan het einde van de oorlog wilde de gemeente Grootegast de heer Bouma belonen voor zijn inzet. Hij was ex-militair en 30 jaar oud. Er werd hem gevraagd zich om te scholen tot politieagent. Hij kon ook een functie op het gemeentehuis krijgen. Daarnaast kreeg hij een aanbod een bedrijf met 36 hectare grond over te nemen; dit aanbod kon hij niet afslaan en dat heeft hij toen aangenomen.

---

(c) 2003 Gemeente Grootegast