Gemeente Boxmeer


Afvalstoffenverordening - Regio Land van Cuijk en Boekel

De huidige afvalstoffenverordening is aangepast met de vaststelling door de gemeenteraad van de hierop volgende afvalstoffenverordening regio Land van Cuijk en Boekel. In de afvalstoffenverordening staan regels voor het overdragen of het ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen aan een daarvoor aangewezen inzameldienst en voor het achterlaten daarvan op een hiertoe ter beschikking gestelde plaats binnen het grondgebied van de gemeente. Deze verordening is een gevolg van de bij de Wet milieubeheer aan de gemeente opgedragen taak de huishoudelijke afvalstoffen bij particuliere huishoudens in te zamelen.

De wijzigingen ten aanzien van de huidige afvalstoffenverordening hebben te maken met een wijziging van het hoofdstuk Afvalstoffen van de Wet milieubeheer. De belangrijkste wijziging is, dat de grondslag van de afvalstoffenverordening is verbreed. De gemeente kan regels stellen in het belang van de bescherming van het milieu.

In deze verordening zijn nu ook regels opgenomen over het tegengaan van zwerfafval, het inzamelen van bedrijfsafvalstoffen en de opslag van alle afvalstoffen, waaronder autowrakken. Verder wordt de inzameldienst niet meer bij verordening aangewezen, maar wijst de bestuurs-commissie Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel de inzameldienst aan.De artikelen 4.4.1 t/m 4.4.4., 4.4.7. en 4.7.1. lid
1 sub e van de Algemene Plaatselijke Verordening met betrekking tot zwerfafval worden hierbij eveneens ingetrokken.

De Bestuurscommissie Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel heeft gewijzigde nadere regels vastgesteld, die enerzijds het inzamelen van huishoudelijk afval nog doelmatiger en meer gericht op het gescheiden inzamelen en hergebruik wil laten verlopen, anderzijds kan hiermee de afvalstoffenverordening beter worden gehandhaafd. Het betreft onder meer het aanwijzen van de inzameldienst, van de inzamelmiddelen voor de diverse categorieën huishoudelijke afvalstoffen, het gebruik van de inzamelmiddelen, de plaatsen en wijze van aanbieden van de huishoudelijke afvalstoffen en de dagen, tijden en wijze waarop deze afvalstoffen kunnen worden aangeboden.

De afvalstoffenverordening en de gewijzigde nadere regels liggen vanaf heden tot en met 15 juni 2005 ter inzage op de dependance Saxe Gotha, Ir. Wagterstraat 8 dan wel kunnen worden ingezien op de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling. Op verzoek kunt u een afschrift krijgen van de verordening en de nadere regels. De afvalstoffenverordening en de gewijzigde nadere regels treden in werking zes weken na de datum van onderhavige bekendmaking. De huidige afvalstoffenverordening, de huidige nadere regels en de artikelen 4.4.1 t/m 4.4.4, 4.4.7 en 4.7.1, lid 1, sub e van de APV worden per deze datum ingetrokken.