Gemeente Dordrecht


Persbericht

Tevreden wethouder financiën:

Een sluitende exploitatie en een positief resultaat

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft dinsdag 3 mei 2005 het jaarverslag inclusief de programmarekening over 2004 goedgekeurd. Het jaar 2004 is afgesloten met een positief resultaat van ¤ 17,4 miljoen. Dit resultaat is gebaseerd op incidentele mee- en tegenvallers, zoals de ¤ 12,6 miljoen afkomstig van de fusie-uitkering van Evides. "Na het optellen en aftrekken van de incidentele baten en lasten komen we uit op een nagenoeg sluitende exploitatie. Gezien de begroting van de geraamde lasten van ¤ 450 miljoen is dat een goede prestatie, aldus wethouder voor financiën, de heer B. A. van der Zwaan". In 2004 heeft het college van B&W het Meerjaren Beleidsprogramma herijkt wat geresulteerd heeft in het regionaal Meerjaren OntwikkelingsProgramma (r-MOP). De gemeente ligt op schema met het behalen van haar doelstellingen uit dit r-MOP.

Terugblik op 2004
In de stad zijn veel projecten gerealiseerd die een bijdrage leveren aan een leefbare, aantrekkelijke en unieke stad. De criminaliteit in Dordrecht is in 2004 met ruim 17% gedaald onder andere door de inzet van buurtagenten en stadswachten in de wijken. De persoonsgebonden aanpak van veelplegers en het instellen van cameratoezicht bij het Centraal Station zijn maatregelen om de overlast verder terug te dringen. De actie "Onze Buurt aan Zet" in de wijken Wielwijk en Crabbehof heeft bijgedragen aan de leefbaarheid in de wijken. De buurtsoap "Wielwijk Toneelwijk" is één van de succesvolste activiteiten geweest. De fietsbrug over de A16 is opgeleverd. De gemeente is ges! tart met het bouwplan voor het nie uwbouwproject De Hoven. Ook is de eerste paal van het Stadsdepot de grond ingegaan. In 2004 zijn twee nieuwe samenwerkingsverbanden tussen peuterwerk en basisschool gestart. Het Integraal Huisvestingsplan voor onderwijs is vastgesteld. Er is een regionaal bureau Leerplicht ontstaan waarbij negen gemeenten samenwerken.

Innovatietraject
2004 was het eerste jaar van het innovatietraject. De opgelegde taakstellingen voor 2004 zijn behaald door de ingestelde innovatietrajecten uit het rapport 'Investeren in Dordrecht'. De opbrengsten uit het innovatietraject moeten de komende jaren stijgen.

Nieuwe regelgeving
In 2004 is het eerste jaar van de nieuwe regelgeving Besluit Begroten en Verantwoorden (BBV) geweest. Het positieve resultaat is hierdoor niet te vergelijken met voorgaande jaren.