Gemeente Harderwijk

3/5/2005

Goede vooruitzichten voor Waterfront

3-5-2005

Burgemeester en wethouders achten de plannen voor het Waterfront Harderwijk haalbaar. Deze conclusie trekken zij op basis van het Optimalisatieplan en de opzet voor de grondexploitatie voor het Waterfrontgebied. Beide rapporten zijn doorgestuurd naar de gemeenteraad. De raadscommissie Beleid algemeen bespreekt de plannen volgende week donderdag. De vergadering is openbaar en is ook te volgen via Harderwijk [FM}. Oordeelt ook de commissie positief, dan kan de gemeenteraad op 16 juni definitief groen licht geven voor de uitvoering van fase 1 van het Waterfront: de aanleg van 24 hectare nieuw bedrijventerrein rond de Lorentzhaven en de inrichting van het natuurgebied Mheenlanden. Ook gaat het college dan marktpartijen voor de tweede fase benaderen.

Met de herontwikkeling van de vijf kilometer lange kustlijn wil Harderwijk de blik weer net als in het verleden richten op het water. Het Waterfront omvat onder meer de metamorfose van de Boulevard tot aantrekkelijk flaneergebied met binnenhaven en
vrijetijdsvoorzieningen, ruim 1600 koop- en huurwoningen aan het water, parkeergarages, 24 hectare nieuw bedrijventerrein aan water, een nieuwe jachthaven, 120 hectare natuurgebied De Mheenlanden en een openbaar stadsstrand. Wethouder H. Eijsenga, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Waterfront, spreekt van een historische ommekeer in de geschiedenis van Harderwijk.

Gezien de omvang en complexiteit houdt het college er rekening mee dat af en toe innovatieve of zelfs onorthodoxe strategieën moeten worden ingezet, soms zonder landelijk precedent. Gunstig is wel dat zowel rijk als provincie het Waterfront breed steunen.

Tien jaar voorbereiding
De eerste ideeën voor het Waterfront dateren van tien jaar terug. Na enkele jaren van overleg en inspraak schaarde de gemeenteraad zich in september 2003 unaniem achter de ambities van het Masterplan Waterfront. Een jaar later liep het overleg tussen gemeente en marktpartijen vast op de uiteenlopende inschattingen van de financiële risicos. Er was verschil van inschatting van alle onzekerheden en risicos. Het college besloot die eerst nauwkeurig in kaart te brengen. Het resultaat hiervan, in de vorm van het optimalisatieplan en de grondexploitatie-cijfers, is nu door het college gefiatteerd en voorgelegd aan de gemeenteraad.

Uit de stukken blijkt dat er nu op alle punten financiële en procedurele duidelijkheid is, uitgezonderd de financiële inbreng van het Dolfinarium. Het college acht de financiële marges nu nauwkeurig genoeg in beeld gebracht om een verantwoorde afweging te kunnen maken. De eindbeslissing over doorgaan met het Waterfront is op 16 juni aan de gemeenteraad.

Inmiddels zit er ook schot in de uitwerking van inrichtings- en bestemmingsplannen. Het Inrichtingsplan Mheenlanden is gereed en kan samen met Natuurmonumenten en de partijen rond het project Hierdense Poort verder worden uitgewerkt. Dat geldt ook voor het inrichtingsplan Lorentzhaven met 24 hectare nieuw bedrijfsterrein voor enerzijds de oude watergebonden bedrijven en anderzijds de watersportbranche. Het bestemmingsplan Waterfront-noord dat deze voorzieningen en een parkeren op een overloopterrein voor 1600 autos mogelijk moet maken is inmiddels in procedure.

Start 2007
Rekening houdend met de ruimtelijke ordeningsprocedures, de beschikbaar komende terreinen en de vereiste voorfinancieringen stelt het college als volgorde voor:

Fase 1 (2007-2014):
Lorentzhaven en Mheenlanden.

Fase 2 (2008-2014):
Jachthaven, De Bakens, De Eilanden, Boulevard, Stadsstrand, Watersportboulevard en Kop van de Stadswerven.

Fase 3 (2014-2020)
Overloopparkeerterrein, Stadswerven en De Kaden.
---

gemeente harderwijk © gemeente harderwijk 2001