Gemeente Berkel en Rodenrijs

Algemeen nieuws

Opening tentoonstelling 60 jaar bevrijding'
Dinsdag 3 mei heeft burgemeester De Goeij in aanwezigheid van zo'n 45 belangstellenden de expositie `60 jaar bevrijding' officieel geopend. In de hal van het gemeentehuis worden gedurende de maand mei allerlei voorwerpen en herinneringen aan de bevrijding op 5 mei 1945 tentoongesteld.

In haar toespraak ging de burgemeester in op het onderscheid met omringende landen door in Nederland niet één, maar twee dagen aandacht te schenken aan oorlog en vrede, namelijk 4 én 5 mei. Vrijheid is iets dynamisch: het vraagt voortdurend verantwoordelijkheid van iedereen die de vrijheid lief heeft.
60 jaar bevrijding : Ook de bevolking van Berkel en Rodenrijs geeft blijk van een niet-aflatende betrokkenheid bij de herdenking.

Mevrouw De Goeij sloot haar toespraak af met het uitspreken van de wens dat met het bezoeken van de tentoonstelling we niet alleen maar terugkijken, maar dat de jeugd van nu - de volwassenen van de toekomst
- lering uit het verleden zullen trekken om in deze tijd en in de toekomst op een goede en respectvolle manier met elkaar om te gaan.

Daarna was het woord aan de heer S. Rozendaal die in een emotioneel betoog terugkeek op de gebeurtenissen op 4/5 mei bij de voormalige veiling in Berkel, waar op de laatste oorlogsdag nog doden zijn gevallen. Hij maakte ook melding van tv-opnames die TV Rijnmond had gemaakt bij de (voormalige) veiling over de gevechts- en verzetshandelingen aldaar, maar ook over voedseldroppings, etc.

Drie leerlingen van basisscholen ontvingen uit handen van de burgemeester een boek van Ellen Tijssinger die eind april een voordracht voor leerlingen uit groep 8 hield in de Oostmeerhal over haar boeken. Deze leerlingen , Brenda en Willemien, Rosalie en Liset waren uitgekozen als makers van de mooiste 4 mei gedichten. De gedichten en tekeningen zijn verzameld in een boekje dat aan alle aanwezigen werd uitgedeeld. Het kleurrijke boekje waarvan de voorkant door tekenaar Philip (ook een basisschoolleerling) was gemaakt, is nog de hele maand mei in de hal van het gemeentehuis gratis verkrijgbaar. Onder het genot van een kopje koffie en een rood-wit-blauw chocolaatje werd nog even nagepraat en daarna werd de bijeenkomst afgesloten.

De expositie onder auspiciën van de Historische Vereniging in Berkel en Rodenrijs is samengesteld door de heren L. Bolleboom, A. Huurman en H..Groeneveld.