Gemeente Enschede

Resultaten controle kamerverhuur

dinsdag 03-05-2005

Samen werken aan veiligheid

Van 18 tot en met 29 april heeft Brandweer Enschede een controleactie gehouden naar brandveiligheid bij kamerverhuur in Enschede. Deze actie maakte onderdeel uit van een reeks van integrale handhavingacties van de gemeente Enschede in 2005.

Resultaten

In totaal zijn er 48 kamerverhuurbedrijven en studentenhuizen door de brandweer bezocht. De kamerbewoners waren coöperatief en onderschreven het belang van de controle. Er zijn geen grove gebreken geconstateerd, maar toch een aantal cruciale. Zo bleek bij de helft van de panden de brandwerende deur niet gesloten te zijn. Hierdoor kan een eventuele brand zich snel uitbreiden naar andere ruimtes. Deurdrangers waren onklaar gemaakt, of de deur werd open gehouden door een stoel of krat bier. In 20 panden waren vluchtwegen geblokkeerd. In veel gevallen stond er vuilnis of een matras voor de nooduitgang of hing er was in de gang te drogen. Al deze obstakels bemoeilijken een eventuele ontvluchting. In 13 panden voldeden de brandwerende constructies niet aan de brandwerende eis. Het ging hier vooral om deur- en kozijnconstructies. De deuren zijn in veel gevallen hol waardoor een brand met ongeveer 10 minuten door de deur heen brandt. Brandwerende deuren houden een brand 30 minuten tegen, hierdoor is er meer tijd om te vluchten en wordt branduitbreiding vertraagd. Bij 12 van de gecontroleerde panden werden geen gebreken geconstateerd.

Aanschrijven

Alle 48 panden krijgen van de brandweer een brief. De 12 panden zonder gebreken op het gebied van brandveiligheid krijgen een brief waarin staat dat hun pand brandveilig in gebruik is. De overige panden krijgen een brief waarin de gebreken vermeld staan. Zij dienen deze gebreken binnen een bepaalde tijd te verhelpen. Nadat deze tijd is verstreken, gaat de Brandweer Enschede opnieuw controleren of de gebreken zijn verholpen.

Folder "Veilig onder dak"

Naar aanleiding van de controle actie is er door de gemeente Enschede een folder "Veilig onder dak" uitgebracht. Deze is tijdens de diverse controles uitgedeeld aan de bewoners van de bezochte panden. De folder is ook af te halen bij de receptie van de brandweerkazerne aan de Hengelosestraat 77 te Enschede.


---