Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: rZpkt

Uitzenddatum: Zo. 1 mei 2005, 20.15u
Verslaggeving: Herman Vijlbrief en Dirk Schouten

rZpkt

Fouad Mourigh en Farhane El Hamchouai schreven een toneelstuk, rZpkt, over twee jonge Marokkaanse criminelen die proberen weer op het rechte pad te komen. Het toneelstuk is grotendeels het verhaal van de jongens zelf. Een reportage.

Achter de tralies
Nog voor hun zestiende verjaardag zaten Fouad en Farhane al achter de tralies van jeugdgevangenis Den Hey-Acker. Ze waren veroordeeld voor onder meer diefstal, beroving en geweldsdelicten. Toen kregen ze een keuze voorgelegd: ofwel blijven zitten in de gevangenis ofwel naar het heropvoedingsinstituut Glenn Mills. Ze kozen voor het laatste.

Rol
Theo van Gogh gaf de jongens een rol in zijn film Cool!, die over Glenn Mills gaat. Fouad en Farhane speelden ook belangrijke bijrollen in de laatste film van de vermoorde cineast Van Gogh, 06/05.

rZpkt
Geïnspireerd door de film Cool! besloten de jongens hun criminele verleden achter zich te laten en zelf het toneel op te gaan om hun leeftijdgenoten te helpen. De realisatie van het toneelstuk rZpkt (spreek uit als respect) zien ze als hun definitieve terugkeer in de maatschappij.

Première
rZpkt, geproduceerd door de Amsterdamse stichting Beeldenstorm, gaat 3 mei in première in De Meervaart in Amsterdam.
Links:
Informatie over de voorstelling rZpkt
Website van de film Cool!