SAVE THE CHILDREN

Hoe is het op moederdag gesteld met de moeders in de wereld?

Onder embargo tot dinsdag 3 mei 2005 om 05.01 uur

HOE IS HET OP MOEDERDAG GESTELD MET DE MOEDERS IN DE WERELD?

Rapport rangschikt de beste (en slechtste) landen om moeder te zijn: Nederland staat op de zesde plaats

Den Haag, dinsdag 3 mei 2005: Save the Children presenteert vandaag haar jaarlijkse Moederindex, waarin de beste (en slechtste) landen om moeder en kind te zijn worden gerangschikt. De Index, die onderdeel uitmaakt van het rapport State of the World's Mothers 2005, brengt de situatie van moeders en kinderen in 110 landen wereldwijd in beeld gebaseerd op tien indicatoren gerelateerd aan gezondheid en onderwijs. De Index wijst uit dat de kwaliteit van het leven van kinderen direct gekoppeld kan worden aan de gezondheid en schoolopleiding van hun moeders. Met andere woorden, in landen waar moeders het goed doen, doen kinderen het goed, en andersom.

Scandinavische landen voeren de ranglijst aan, terwijl in de onderste regionen vooral landen in sub-sahara Afrika te vinden zijn. Nederland staat op de zesde plaats.

De Moederindex benoemt drie gebieden die het meest van invloed zijn op het overleven en welzijn van kinderen: onderwijs aan meisjes en vrouwen, de aanwezigheid van professionele hulp bij geboortes en de toegang tot, en het gebruik van, mogelijkheden voor gezinsplanning. Vrouwen die geschoold zijn, zijn meer geneigd om te wachten met trouwen en kinderen krijgen en hun zoons èn dochters aan om naar school te gaan. Ook gaan ze actief op zoek naar gezondheidszorg voor zichzelf en hun gezin. Het aantal sterfgevallen onder moeders en baby's daalt nog verder als het gebruik van middelen voor geboortebeperking toeneemt, en vrouwen in staat worden gesteld om voldoende tijd te nemen tussen twee zwangerschappen in. Zo maakt in Nederland 76 procent van de vrouwen gebruik van moderne middelen voor geboortebeperking, sterft 1 op de 3.500 vrouwen in het kraambed en overlijden 5 op de 1.000 baby's in het eerste levensjaar. In Mali maakt slechts 6 procent van de vrouwen gebruik van middelen voor geboortebeperking, sterft 1 op de 10 vrouwen in het kraambed en overlijdt 1 op de 8 baby's voor ze een jaar oud zijn.

De Moederindex onthult een enorme kloof tussen de hoogst en laagst scorende landen en benadrukt de bittere noodzaak om deze kloof te dichten. In de landen die bovenaan de lijst staan, zoals Nederland, kunnen vrijwel alle vrouwen lezen en schrijven. In Ethiopië kan maar 34% van de vrouwen dat. En een moeder in Ethiopië loopt 22 keer meer risico om haar kind te zien sterven in het eerste levensjaar dan een moeder in Nederland.


- In vergelijking met een moeder in de top 10 landen, heeft een moeder in de onderste 10 landen 25 keer meer kans om haar kind in het eerste levensjaar te verliezen en loopt ze 500 keer meer risico om zelf tijdens de zwangerschap of in het kraambed te sterven.
- In de onderste 10 landen gaat 1 op de 4 kinderen niet naar school en kan maar 1 op de 3 volwassen vrouwen lezen en schrijven. In de top 10 landen gaan vrijwel alle kinderen naar school en kunnen vrijwel alle vrouwen lezen en schrijven.

- Bij minder dan 15 procent van de geboortes in Bangladesh, Ethiopië en Nepal is professionele hulp aanwezig.

- Minder dan 5 procent van de vrouwen in Tsjaad, Democratische Republiek Congo en Rwanda gebruiken moderne middelen voor geboortebeperking.

Het rapport State of the World's Mothers 2005 kijkt verder naar de krachtige invloed van onderwijs voor meisjes op de levens van huidige en toekomstige generaties kinderen. Het volledige rapport is te downloaden op www.savethechildren.nl.


---


-