Verbond van Verzekeraars

Meer, beter, sneller ...

Meer, beter en sneller: dat is het doel van het zogenaamde datawarehouse van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS). Het nieuwe informatiesysteem kan meer en verschillende soorten verzekeringsstatistieken sneller verwerken én met elkaar combineren. Volgens Jan van Rijckevorsel (manager CVS) is dat hard nodig om aan de groeiende behoefte aan cijfers te voldoen.

Het CVS, het statistisch onderzoeksbureau van het Verbond, heeft de afgelopen drie jaar een enorme toename aan activiteiten gezien. Verzekeraars willen meer dan ooit inzicht hebben in bepaalde risicos én weten hoe de branche ervoor staat, aldus Van Rijckevorsel. Met het oog op een goed preventiebeleid zijn cijfers dan van groot belang. Daarnaast wil het Verbond zelf cijfermatige ondersteuning in de belangenbehartiging, zodat kan worden ingeschat wat er op verzekeraars afkomt en hoe daar in de lobby op kan worden ingespeeld. Daarin spelen wij een belangrijke rol. Zo hebben we onder meer het MeetInstrument Nalevingslasten VERzekeraars (MINVER) ontwikkeld, waarmee we de nalevingslasten van de nieuwe Wet financiële dienstverlening hebben doorberekend.

Meer tijd voor analyses
Op 15 juni wordt het nieuwe datawarehouse, dat door Ordina en SAS wordt gebouwd, opgeleverd. Daarmee zijn veel handmatige en controlewerkzaamheden verleden tijd. Het grote voordeel is dat we straks meer tijd hebben voor analysewerkzaamheden, zodat we de kwaliteit van ons onderzoek kunnen verhogen, aldus projectleider Alex Hoen.
Volgens hem levert het datawarehouse niet alleen tijdwinst op voor het CVS, maar ook voor verzekeraars. Nu moeten verzekeraars de benodigde informatie vaak via e-mail versturen en dat is niet altijd eenvoudig als het om grote bestanden gaat. In de toekomst willen we daarom het liefst dat informatie via een aparte internetportal kan worden verstuurd en dat alle statistieken daar bovendien gemakkelijk kunnen worden geraadpleegd.

Verzekerd!, mei 2005