Arcadis NV


Arnhem, 3 mei 2005

ARCADIS heeft sterk eerste kwartaal 2005


Netto winst stijgt 21%
Bedrijfsopbrengsten groeien 8%, ook autonoom 8% Gezonde groei in alle drie de marktsegmenten
Nederlandse markt toont voorzichtig herstel
Vooruitzichten voor heel 2005 onveranderd positief

ARCADIS, de internationale advies- en ingenieursonderneming, heeft vandaag goede resultaten gerapporteerd over het eerste kwartaal 2005. De nettowinst nam toe tot 5,5 miljoen, 21% meer dan dezelfde periode vorig jaar. De bedrijfsopbrengsten stegen met 8% naar 223 miljoen. Ook de autonome groei bedroeg 8%. De daling van de Amerikaanse dollar had een negatief effect op bedrijfsopbrengsten en winst van 1 á 2%. De gunstige ontwikkeling van de resultaten is vooral toe te schrijven aan autonome groei van de activiteiten en aan de eerder getroffen maatregelen om de marges te verbeteren.

Reagerend op de resultaten zei bestuursvoorzitter ir. H.L.J. Noy: "Het is verheugend dat de autonome groei ruimschoots boven onze doelstelling van 5% lag. Dit komt door aanhoudende positieve ontwikkelingen in de milieumarkt, het handhaven van de groei in de gebouwenmarkt en herstel in de Nederlandse infrastructuurmarkt. Die markt trekt voorzichtig aan, resulterend in een toename van de werkvoorraad. Het beleid om de marges te verbeteren werpt vruchten af. Door de vorig jaar in Nederland doorgevoerde herstructurering en de transitie in het gebouwensegment naar management- en consultancydiensten met hogere toegevoegde waarde is de marge duidelijk verbeterd."

Belangrijkste cijfers
Bedragen x 1 miljoen, tenzij anders vermeld
Eerste kwartaal 2005 2004 D
Bedrijfsopbrengsten
223 207 8%
Bedrijfsresultaat
10,1 8,1 25%
Netto
winst
5,5 4,6 21%
Idem, per aandeel (in EUR)

1) 0,27 0,23 19% Netto operationele winst 2)
5,9 4,5 30%
Idem, per aandeel (in EUR) 1,2)
0,29 0,22 29%


1) In 2005 gebaseerd op 20,3 miljoen uitstaande aandelen (in 2004: 20,0 miljoen).

2) Exclusief amortisatie, pensioenaanpassingen en optiekosten.

Toelichting
Vanaf dit kwartaal worden de resultaten gerapporteerd volgens IFRS (International Financial Reporting Standards). De vergelijkende cijfers voor 2004 zijn op basis hiervan aangepast. In de bijlage zijn de consequenties van IFRS voor ARCADIS toegelicht en zijn per kwartaal de aanpassingen gespecificeerd van de gerapporteerde netto winst in 2004. In de tabel met belangrijkste cijfers is ook de netto operationele winst vermeld. Dit is de netto winst (volgens IFRS) gecorrigeerd voor niet operationele items (amortisatie identificeerbare immateriële activa, aanpassingen in verband met pensioenverplichtingen en kosten van opties).

De bedrijfsopbrengsten groeiden 8%. De bijdrage van acquisities was 2%. Hiertegenover stond een negatief valuta-effect van 1% en een daling van 1% door verkoopopbrengsten in het eerste kwartaal van 2004. De autonome groei kwam uit op 8%. De belangrijkste bijdrage hieraan was afkomstig uit de Verenigde Staten en Latijns Amerika, terwijl in Europa vooral de activiteiten in Frankrijk sterk groeiden. In Nederland werd de bescheiden autonome groei uit het laatste kwartaal van 2004 voortgezet, wat wijst op een voorzichtig marktherstel.

Het bedrijfsresultaat was 25% hoger. Op recurring basis (dus exclusief éénmalige effecten in 2004) was de stijging 13%. Acquisities en desinvesteringen droegen per saldo 2% bij, terwijl het valuta-effect 2% negatief was. De relatief geringe bijdrage van acquisities was mede het gevolg van de amortisatie van identificeerbare immateriële activa onder IFRS. De autonome stijging van het bedrijfsresultaat bedroeg 13%, vooral door groei in combinatie met margeverbetering.

De netto winst steeg met 21% iets minder hard dan het bedrijfsresultaat. Dit is voornamelijk toe te schrijven aan de lagere bijdrage van niet-geconsolideerde deelnemingen door het aflopen van enkele contracten voor energieprojecten in Brazilië. Verwacht wordt dat in de loop van het jaar nieuwe contracten kunnen worden afgesloten. Doordat in de netto operationele winst de amortisatie op acquisities buiten beschouwing blijft steeg deze 30%.

Ontwikkelingen per marktsegment
De hierna genoemde cijfers hebben betrekking op de bedrijfsopbrengsten en gelden, tenzij anders vermeld, voor de eerste drie maanden van 2005 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Infrastructuur
De omzetgroei bedroeg 11%. Hiervan kwam 8% van vorig jaar verrichte acquisities. De autonome groei was 6%, een belangrijke verbetering ten opzichte van 2004 toen nog een autonome daling optrad. In vrijwel alle landen namen de activiteiten toe. Het vorig jaar begonnen herstel in Brazilië en Chili zette sterk door. In Frankrijk is ARCADIS betrokken bij diverse grote railprojecten, wat bijdroeg aan sterke groei. Milieu
Met 10% werd de autonome groei op een goed niveau gecontinueerd. In de Verenigde Staten nam de groei iets af als gevolg van het opstarten van grote GRiP® projecten in het eerste kwartaal van 2004. In Europa werden goede prestaties geleverd in Duitsland, België en Frankrijk. In Polen werd het eerste Europese GRiP® project gewonnen. In de Europese markt bestaat veel interesse voor deze aanpak vooral voor herontwikkeling van verontreinigde bedrijfsterreinen. Ook in Brazilië namen de activiteiten sterk toe.
Gebouwen
De autonome groei bedroeg 11% vooral door uitbreiding van projectmanagement en facility management. Deze managementdiensten zijn minder gevoelig voor economische cycli. In de Verenigde Staten werd aan het eind van het eerste kwartaal de verkoop afgerond van de detailed engineering activiteiten voor gebouwen. Dit past in het beleid om in dit segment de focus te verschuiven naar diensten met hogere marges.

Vooruitzichten
Verbetering van infrastructuur is in veel landen een belangrijk thema. In Nederland kunnen initiatieven voor publiek private samenwerking een positief effect hebben op investeringen in infrastructuur. De middelen uit Europese fondsen verschuiven naar Centraal Europa en leiden daar tot sterke groei van de markt voor wegen en spoor. Met sterke posities in Polen en Tsjechië profiteert ARCADIS hiervan. Frankrijk kent een omvangrijk programma voor uitbreiding van hogesnelheidslijnen waarvoor ARCADIS goed is gepositioneerd. In de Verenigde Staten bestaat overeenstemming over het federale infrastructuurbudget (SAFETEA) wat de markt positief zal beïnvloeden. In de Amerikaanse milieumarkt vormen de langjarige GRiP® contracten een solide basis voor uitbreiding van activiteiten. De GRiP® aanpak biedt ook veel perspectief in de Europese milieumarkt. In het gebouwensegment moet groei vooral komen van uitbreiding van managementdiensten als gevolg van outsourcing.

Bestuursvoorzitter Noy concludeert: "De vooruitzichten voor heel 2005 zijn positief. In veel markten waar ARCADIS actief is zijn de omstandigheden gunstig. In Nederland is de concurrentiekracht versterkt in een markt die weer aantrekt. Ons beleid is om door synergie meer autonome groei te genereren. Uitstekende kansen voor synergie doen zich voor bij dienstverlening aan multinationale klanten en op het terrein van bodemsanering, spoorwegen, bruggen en tunnels. Focus op activiteiten met meer toegevoegde waarde moet leiden tot verdere margeverbetering. Het beleid gericht op uitbreiding door middel van acquisities wordt voortgezet. Onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden en zonder valuta-effecten, verwachten wij een voortgaande groei van omzet en resultaat."

ARCADIS is een internationale onderneming die projectmanagement, adviezen en ingenieursdiensten levert voor het verbeteren van bereikbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid. Infrastructuur Milieu Gebouwen. ARCADIS ontwikkelt, ontwerpt, implementeert, onderhoudt en exploiteert projecten. Voor bedrijven en overheden. Met 10.000 mensen en een omzet van 900 miljoen. Multinationaal aanwezig met een dicht netwerk van kantoren en kennis en ervaring van internationaal niveau. Gericht op meerwaarde voor klanten. Verantwoordelijk en betrokken, denken en doen. Resultaat telt.

Contact
Joost Slooten
ARCADIS NV
Tel. 026-3778604

Klik hier voor de tabellen Zie het origineel

© ARCADIS, nv. All rights reserved.