Crown Van Gelder Papierfabrieken

Persbericht

toelichting op de financiële resultaten CVG over 2004

Velsen, 3 mei 2005 (voorbeurs)


* CVG VERWACHT HOGER RESULTAAT IN EERSTE HALFJAAR 2005 DAN IN EERSTE HELFT VAN 2004

* MARKTOMSTANDIGEN TE ONZEKER VOOR
WINSTVERWACHTING VOOR HEEL 2005

Op de vandaag te houden Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal Mees Hartvelt, algemeen directeur van Crown Van Gelder N.V. (CVG) een toelichting geven op de financiële resultaten over 2004. Hij zal ook ingaan op recente marktontwikkelingen. Op grond van de eerste vier maanden van 2005 verwacht CVG dat het netto resultaat op basis van IFRS grondslagen over het eerste halfjaar van 2005 hoger zal uitkomen dan het gerapporteerde netto resultaat volgens IFRS van EUR 4,0 miljoen in de eerste zes maanden van 2004. Gang van zaken
Marktontwikkelingen
De marktomstandigheden in de eerste maanden van 2005 zijn relatief zwak in de markten van CVG, waarbij de marktgroei lager ligt dan de historische trend en de overcapaciteit leidt tot sterke prijsconcurrentie. In de eerste zestien weken van 2005 lag de orderinstroom in de sector houtvrij ongestreken in de Europese papierindustrie op hetzelfde niveau als in de vergelijkbare periode in 2004. De marktstemming is vooral zwak in de Europese drukkerijsector. De afzet van CVG steeg in de eerste vier maanden van 2005 met 11%, zij het tegen lagere verkoopmarges. De productie van CVG nam toe met 6% ten opzichte van dezelfde periode in 2004. Grondstofprijzen
Celstof is de belangrijkste grondstof voor de papiersoorten van CVG. De prijsontwikkeling in de eerste maanden van 2005 vertoont hetzelfde beeld als in 2004. Sinds het begin van 2005 is de prijs van de benchmark celstof NBSK gestegen met USD 25 tot USD 645 per ton. De prijs van kortvezelcelstof is met EUR 70 per ton gestegen.
Investeringen
De investeringsuitgaven zullen in 2005 naar verwachting uitkomen op circa EUR 19 miljoen. Een groot deel van de investeringen zullen gericht zijn op de ombouw van papiermachine 1 (PM 1), de oploopkast van papiermachine 2 (PM 2) en de vervanging van de gasturbine en het besturingssysteem van de warmtekrachtcentrale. Om de stilstandtijden van de papiermachines te beperken, zullen deze activiteiten in dezelfde periode worden uitgevoerd. De uitvoering is gepland in het najaar van 2005.
Vooruitzichten voor 2005
Op basis van de resultaten in de eerste vier maanden van 2005 en de afwezigheid van extra stilstand van de papiermachine zoals in 2004 toen de ombouw van PM 2 plaatsvond, verwacht CVG dat het nettoresultaat in het eerste halfjaar van 2005 hoger zal uitkomen dan in de eerste helft van 2004. Als gevolg van de zwakke marktomstandigheden blijven de verkoopprijzen onder druk staan. In de celstofmarkt zal in de loop van het jaar meer aanbod beschikbaar komen, maar het is nog onzeker of deze toename voldoende zal zijn om de hoge vraag naar celstoffen van de sterk groeiende Aziatische economieën te dekken. Het is onzeker of de celstofprijzen zullen stabiliseren en wat, in combinatie met de ontwikkelingen van de Amerikaanse dollar, het effect zal zijn op de grondstofkosten van CVG. Het is daarom nog niet duidelijk hoe de verkoopmarges zich in de rest van het jaar zullen ontwikkelen.
De ombouwstilstand en verminderde productiecapaciteit in het najaar zullen een beperkte negatieve invloed hebben op de productie en het resultaat in het tweede halfjaar. CVG verwacht dat de productie en afzet in 2005 zal uitkomen op 195.000 á 200.000 ton.
Het bovenstaande betekent dat het niet mogelijk is om een betrouwbare schatting te geven van het resultaat voor heel 2005.
Op 27 juli 2005 (nabeurs) zal Crown Van Gelder de halfjaarresultaten 2005 publiceren.
Voor de officiële versie van deze publicatie wordt verwezen naar het Engelstalige persbericht.