FloraHolland


Weekbericht vestiging Naaldwijk: week 17

NAALDWIJK (3 mei 2005) - Snijbloemen
De gemiddelde prijs was in het begin van de week goed, later in de week liep deze iets terug. De 'spanning' in de handel rond de moederdag bleef uit deze week. Opvallend was dat veel kortere snijbloemen zeer goed betaald werden ten opzichte van de langere lengtes. De voorspelling van mooi en warm weer in combinatie met koninginnedag kunnen van invloed zijn geweest op de prijsvorming van afgelopen week. Voor volgende week (maandag) wordt veel aanvoer verwacht.

Eryngium:
Momenteel is er weinig aanvoer voor de klok. De aanvoerders in Kenia hebben te maken met een dip in de aanvoer door de 'winter' daar. In Zimbabwe is het politiek nogal onrustig, waardoor er daar ook weinig vandaan kwam. Door de schaarste voor de klok waren de prijzen goed, zeker voor de zware takken. De soorten 'Supernova' en 'Orion' gingen deze week tot 0,89.

Freesia
Afgelopen week was een zeer goede week voor Freesia. De totale aanvoer van enkele en dubbele Freesia was bijna 10 procent hoger dan vorig jaar. Daarbij was de middenprijs zo'n 0,02 hoger dan vorig jaar. Van de enkele Freesia was er 9 procent meer aanvoer, er werd 10 procent meer dubbele Freesia aangevoerd. Dus ondanks fors meer aanvoer, ook een hogere prijs. De verwachting voor de 'moederdagweek' is goed.

Zantedeschia
De prijzen van Zantedeschia zijn nog steeds heel goed. De aanvoer ten opzichte van vorige week is toegenomen met ruim 100.000 stuks. De middenprijs bleef nagenoeg gelijk. De hoogste prijs bleef deze week hangen op 3,55 per steel. Opvallend is de uitbreiding van het assortiment en de goede kwaliteit van de bloemen. De wekelijks terugkerende presentatie van Zantedeschiae boven in tribune C (deze week circa 20 soorten) levert een positieve bijdrage aan de prijsvorming.

Hortensia
De prijsvorming van hortensia is deze week iets beter dan vorige week. Van het soort 'Schneeball' waren er iets minder aantallen dan in week 16: 13.050 stuks, met een middenprijs van 0,695. Vorige week waren dit 15.990 stuks, met een gemiddelde prijs van 0,623. Enkele uitschieters in prijs zijn onder andere 'Glowing Alp Classic' lengte 40 cm, ging voor 1,95 de deur uit, en 'Green Shadow' lengte 80 cm, voor 2,10. Totaal komen we deze week uit op 51.745 stuks met een middenprijs van 0,804. Vorige week hadden we 45.070 stuks voor gemiddeld 0,765.

Planten
De aanvoer bij de plantenklokken was afgelopen week enorm. Voornamelijk de 'zomerbloeiers' werden in grote aantallen aangevoerd. Het gevolg was dat de prijs fors onder druk kwam te staan. De prijsvorming van de balkon- en terrasplanten was nog redelijk te noemen. De prijsvorming van coniferen, heesters en tuinplanten was slecht. Het aanbod was afgelopen week duidelijk groter dan de vraag. De verwachting voor volgende week is hetzelfde als afgelopen week.


---