Gemeente Gouda


schijnwerper op burger in kleintje burgerjaarverslag

Voor de derde keer verschijnt er een Kleintje Burgerjaarverslag in Gouda. Deze week ligt het kleine vierkante boekje op de mat bij iedere Gouwenaar. Dit keer is de titel Verrassende lichteffecten, verwijzend naar het thema waarin de burger in zijn of haar verschillende rollen ten opzichte van de gemeente in de schijnwerper wordt gezet. In dit Kleintje wordt verslag gedaan van de kwaliteit van de dienstverlening en de participatie in 2004.

Jaarlijks legt de burgemeester verantwoording af aan de gemeenteraad over zijn rol als kwaliteitsbewaker van procedures die moeten leiden tot een betere relatie tussen de burger en het bestuur. Omdat de burger een centrale rol speelt in het burgerjaarverslag laat Wim Cornelis het boekje in de eerste week van mei huis-aan-huis bij alle Gouwenaars bezorgen. Daarmee wil hij de burgers meer betrekken en met ze in gesprek komen. Dit jaar is weer voor een klein formaat (CD-hoesje) gekozen.

verschillende rollen

In het Kleintje over 2004 wordt aandacht besteed aan de verschillende rollen die burgers vervullen in de relatie met de gemeente. Zo denken wijkteams mee over het beleid en de uitvoering daarvan in de wijken. De voorzitter van het wijkteam Goverwelle vertelt hoe hij zijn rol ziet. Afgelopen jaar hebben ook actieve en betrokken burgers meegedacht over de wijze waarop Interactieve Beleidsvorming in Gouda vorm moet krijgen. De daarvoor opgerichte Kwaliteitskring bracht in 2004 een advies uit aan het college. Verder wordt in het Kleintje onder andere de schijnwerper gezet op een bewoner van Korte Akkeren die zich heeft ingezet voor veiligheid in de wijk, wordt verslag gedaan van ontwikkelingen bij Publiekszaken en vertelt een regelmatig met het Meldpunt Openbaar Gebied bellende burger dat het goed werkt om mankementen in de openbare ruimte te melden bij de gemeente.

jaarrekening en kwaliteitsverslag
Nieuw dit jaar is dat er in het Kleintje een korte samenvatting van de jaarrekening is opgenomen en dat als bijlage bij de jaarstukken een kwaliteitsverslag van de burgemeester is gevoegd. In de jaarstukken (jaarverslag en jaarrekening) legt het college van burgemeester en wethouders verantwoording af aan de gemeenteraad over de in het afgelopen jaar behaalde resultaten en bijbehorende financiële aspecten. Het kwaliteitsverslag vormt, samen met het Kleintje, het burgerjaarverslag van de burgemeester over het jaar 2004. De eerste keer dat het burgerjaarverslag verscheen was er voor de gemeenteraad ook een groter exemplaar, met daarin cijfers en feiten.

Footer