Dienstenbond CNV

Volgens Sligro ben ik boven-CAO-er, wat nu?
03-05-2005

Met die vraag werden wij door veel leden benaderd. Medio april heeft Sligro aan haar werknemers, waarvan zij vindt dat die boven-CAO zijn, een salarisbrief gestuurd. In die brief staat dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen werknemers die helemaal en mensen die gedeeltelijk onder de CAO vallen. In de brief schrijft Sligro dat zaken als overwerkvergoeding, onaangename urentoeslagen en collectieve CAO-loonsverhogingen niet gelden voor de groep boven-CAO-ers. Per 1 april 2005 krijgt de groep boven-CAO- ers een loonsverhoging die gebaseerd is op een richtpercentage van 1%.

Wel of niet onder de CAO?
Bij Ven waren vrijwel alle werknemers ingedeeld in één van de 7 functiegroepen van de CAO en vielen zij ook onder alle CAO-bepalingen. Het fenomeen boven-CAO is voor de Ven-werknemers dan ook een nieuwe ervaring. Wij kunnen ons niet voorstellen dat alle Venners die voor de overname wél ingedeeld konden worden in de CAO-functiegroepen daar nu buiten vallen. Volgens ons is er wat dat betreft niets veranderd.

We hebben gemerkt dat een aantal werknemers het als een bijzondere waardering voelen dat zij tot boven-CAO-er zijn verklaard. We willen niets aan dat gevoel afdoen, maar laat u niet leiden door sentiment. Bekijk zakelijk of u er wat mee opschiet dat u boven-CAO-er bent. En schiet u er niets mee op, maak dan gebruik van de mogelijkheid om hiertegen te protesteren.

De functie-inhoud bepaalt de indeling
Nogmaals, het is de functie-inhoud die bepaalt of u wel of niet onder de CAO valt. Kijk nog eens in het Venhandboek als u twijfelt. Daarin staan alle functies beschreven met daarbij de indeling.

De voordelen van de boven-CAO-er
In de eerste plaats gaat de boven-CAO-er dit jaar op vooruit; volgens onze gegevens 1%. Er is nog geen nieuwe CAO dus de werknemers die onder de CAO vallen, weten nog niet of zij er dit jaar op vooruit gaan en wanneer dat zal plaatsvinden. Nog wel even dit: de CAO liep af op 1 juli 2004. Bij de onderhandelingen over de nieuwe CAO willen wij een eenmalige uitkering over 2004 en we vragen een loonsverhoging van
1,25% per 1 januari 2005. Dus of de boven-CAO-er op termijn ook beter af is dan de CAO-er? Andere voordelen? Wij kennen ze niet. Ze staan niet op papier, dus formeel valt er wat dat betreft niets te eisen. Het kan zijn dat het boven-CAO-er schap extra status geeft, maar daar koopt u geen brood voor bij de bakker.

De nadelen van de boven-CAO-er
De nadelen zijn helder. In de eerste plaats kunt u er niet meer van op aan dat u de loonsverhoging krijgt die door de CAO-partijen wordt afgesproken. Misschien krijgt u de verhoging wel, misschien ook niet, misschien krijgt u meer, misschien ook niet.

Verder heeft u geen recht meer op een extra beloning voor overwerk (als u regelmatig overwerkt, kunt u zo uitrekenen wat het boven-CAO-erschap u kost) en geen toeslag voor onaangename uren, dus geen extraatjes voor het werken op de zaterdag, s ochtends vroeg of s avonds etc.

Het is aan u
Als vakbond hebben we overwogen om bezwaar aan te tekenen namens onze leden tegen het feit dat u boven-CAO bent verklaard. Het probleem is alleen dat we niet weten of ú dat ook wilt. We willen de kwestie wel aanhangig maken namens u maar we kunnen dat niet in zijn algemeenheid doen. In de CAO staat beschreven hoe er bezwaar kan worden aangetekend. Een werknemer die bezwaar heeft tegen de functiegroep waarin hij is ingedeeld, moet binnen 1 maand bezwaar aantekenen bij zijn chef of personeelszaken.

Let op: dus voor half mei!

Als er geen overeenstemming wordt bereikt, kan de vraag worden voorgelegd aan de Vaste Commissie van de CAO.

Overigens heeft Sligro ons al laten weten, dat zij iedereen die dat wenst weer zal terugplaatsen naar CAO-er, dus de Vaste Commissie zal waarschijnlijk niet aan de orde zijn.

Bezwaarschrift
Voor onze leden hebben wij een tekst beschikbaar waarmee zij bezwaar aan kunnen tekenen tegen het feit dat zij boven-CAO zijn verklaard. Deze kan worden opgevraagd bij ons kantoor. Doe het snel, want u moet uw bezwaar rond 15 mei hebben ingediend.

Meer informatie
email a.bulsink@cnvdibo.nl