Provincie Noord-Brabant




Gemeentelijke belastingen

Brabant kent beperkte stijging lokale lasten in 2005

Brabantse burgers betalen dit jaar gemiddeld 2,9 procent meer aan gemeentelijke belastingen. Vorig jaar steeg de gemiddelde belastingdruk met 5,1 procent. Ook dit jaar is de gemiddelde stijging van lokale lasten in de grote en middelgrote gemeenten in Brabant behoorlijk lager dan die van de overige gemeenten. Dat blijkt uit de onlangs verschenen Belastingspecial van de provincie Noord-Brabant. De gemiddelde belastingdruk per woonruimte in Brabant, berekend uit de som van de onroerende zaakbelastingen (OZB), rioolrecht en reinigingsrecht, bedraagt dit jaar 642 euro.

Volgens een onderzoeksinstituut van de Rijksuniversiteit Groningen ligt het landelijk stijgingspercentage op 3,3. Dat is 0,4 procent hoger dan het gemiddelde percentage in Brabant.
De drie gemeenten met de hoogste lokale belastingdruk per woonruimte zijn, Nuenen (E 929), Lith (E 913) en Haaren (E 887). De gemeentelijke belastingen per woonruimte zijn het laagst in Oirschot (E 493), Baarle-Nassau (E 530) en Cuijk (E 530).
De gemiddelde waarde van een woonruimte in Brabant, na de recente herwaardering, is het hoogst in Waalre: E 296.278. De laagste gemiddelde waarde is in Bergen op Zoom met E 155.807.
De stijging van de gemiddelde waarde van een woonruimte in Brabant is het hoogst in Waalwijk (68%) en het laagst in Asten (29%). De gemiddelde OZB-tarieven in Brabant zijn gedaald als gevolg van de waardestijging in het kader van de hertaxatie. Het gemiddelde tarief voor woonruimten bedraagt E 3,31 per waarde-eenheid en voor niet-woonruimten E 5,58 per waarde-eenheid.