Politie Limburg-Noord

Auto-inbrakenproject 'Zij pikken het, wij niet!' krijgt nieuwe impuls
Datum: 03-05-2005
Tijd bericht: 09:03
Plaats: District Venray
Het auto-inbrakenproject 'Zij pikken het, wij niet!' krijgt de komende maanden een nieuwe impuls in het politiedistrict Venray. Het project, dat in 2003 begon in de basiseenheid Horst, kreeg in 2004 navolging in de rest van het district Venray. Ondanks forse extra inspanningen die de politie in het kader van het project leverde, was er dat jaar binnen het district toch een stijging van het aantal auto-inbraken ten opzichte van het jaar daarvoor. Voor 2005 is daarom een nieuw districtelijk plan voorbereid om het aantal auto-inbraken terug te dringen, waarmee het reeds bestaande project een nieuwe impuls krijgt.

De opzet van het oorspronkelijke project 'Zij pikken het, wij niet!' blijft grotendeels gehandhaafd. De aanpak blijft erop gericht om het aantal auto-inbraken terug te dringen, maar daarbij wil de politie ook meer verdachten aanleveren bij het Openbaar Ministerie. Door analyse toe te passen op de reeds verzamelde gegevens op het gebied van auto-inbraken en gebruik te maken van eerdere ervaringen, wil de politie komen tot een meer gerichte inzet van haar capaciteit. Daarbij zal de aanpak ook meer dadergericht zijn.

Voetsurveillances in de wijk
In het kader van het project zal de politie de komende maanden meer gericht surveilleren in het verzorgingsgebied om de pakkans van auto-inbrekers te vergroten. Deze projectmatige surveillances worden zowel overdag als 's nachts uitgevoerd in de kernen van de gemeenten van het verzorgingsgebied, te weten Venray, Horst aan de Maas, Sevenum, Meerlo-Wanssum, Gennep, Bergen en Mook en Middelaar. De projectmatige inzet wordt met name gedaan door voetsurveillances in de wijk, waarbij de politie controleert of de geparkeerde voertuigen afgesloten zijn en of de waardevolle spullen eruit zijn gehaald. Dit gebeurt zowel in de nachtelijke uren als overdag, waarbij ook druk bezette plaatsen zoals grote parkeerplaatsen, evenementen en markten in de rondes worden meegenomen.

Speciale flyer
Tijdens de controles blijft de politie een beroep doen op de eigen verantwoordelijkheid van de autobezitters. Elke gecontroleerde auto wordt voorzien van een speciale flyer, waarop wordt aangegeven of de auto in orde was of niet. Deze flyers zijn met name bedoeld om de burgers bewust te maken van het feit dat zij zelf maatregelen kunnen nemen om de kans op slachtofferschap te beperken. De politie is ervan overtuigd dat als meer mensen hun autoradio of andere waardevolle spullen bij het verlaten van de auto uit het voertuig zouden halen, het aantal auto-inbraken af zou moeten nemen.

Afzetacties om pakkans te vergroten Om de pakkans van daders nog verder te vergroten, houdt de politie de komende maanden, naast de projectmatige surveillances, meerdere afzetacties in het verzorgingsgebied. Hierbij worden diverse uitvalswegen van een dorpskern afgesloten, zodat alle bestuurders die passeren aan een controle onderworpen kunnen worden. De politie let daarbij vooral op de aanwezigheid van inbrekerswerktuig of gestolen goederen, maar controleert ook op andere overtredingen zoals de naleving van de Wegenverkeerswet en andere wetgeving. Om de controles zo optimaal mogelijk uit te kunnen voeren, werkt de politie bij de afzetacties samen met de Koninklijke Marechaussee en de Douane.

14 bekeuringen bij eerste afzetactie In de nacht van donderdag op vrijdag is de eerste afzetactie gehouden aan de Deurneseweg in Venray. De politie controleerde hier tussen 21.30 uur en 24.00 uur ruim 150 bestuurders. Er werden geen inbrekerswerktuigen of gestolen goederen aangetroffen maar wel 14 bekeuringen uitgeschreven voor de volgende overtredingen: het niet kunnen tonen van rijbewijs (6), het onjuist voeren van verlichting (2), APK niet in orde (2), het niet dragen van de gordel, niet kunnen tonen van kentekenbewijs, het bezitten van een verlopen rijbewijs en vanwege het rijden zonder geldig rijbewijs. Bij de nachtcontrole die hierop volgde zijn vier patrouilles ingezet om het gebied tussen Wanssum en Lottum te besurveilleren. Hierbij zijn verder geen bijzonderheden aangetroffen. De komende maanden zal de politie regelmatig dergelijke controles uitvoeren.

Investeren in opsporing
Naast bovenstaande acties blijft de politie investeren in de opsporing van auto-inbrekers. Als bij een melding, aangifte, buurtonderzoek of andere informatie sprake is van een daderindicatie, stelt de politie nader onderzoek in om zo mogelijk de dader(s) te achterhalen. Ook hierbij is de samenwerking met de burgers van essentieel belang. De politie vraagt burgers alert te reageren op verdachte situaties in de buurt en deze direct te melden via het landelijk telefoonnummer politie 0900-8844 (lokaal tarief) of bij een heterdaadsituatie via het alarmnummer 112. Afhankelijk van de situatie komt de politie zo snel mogelijk ter plaatse of stelt op een later tijdstip nader onderzoek in.