Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 3 mei 2005 anummer: A/2005/7579

CSA - 7579 Wijziging tarieven legesverordening
Het college gaat aan de gemeenteraad voorstellen in te stemmen met een verhoging van de leges voor o.a. horecavergunningen (Drank- en Horecavergunning en Horeca-exploitatievergunning). De verhoging is nodig omdat de huidige tarieven niet kostendekkend zijn. Door invoering van nieuwe wetgeving en een toename van juridische en administratieve werkzaamheden is voor de behandeling van een horeca-aanvraag meer tijd nodig dan voorheen. Ook zijn de huidige tarieven vergeleken met de tarieven van naburige gemeenten. Hieruit blijkt dat Heerlen aanzienlijk lagere tarieven hanteert. Dit blijkt ook uit een in 2004 uitgevoerd onderzoek naar de hoogte van gemeentelijke leges door het bedrijfschap Horeca en Catering. Van de 164 deelnemende gemeenten belandt Heerlen op de 106e plaats. Ook na de tariefverhoging ligt Heerlen nog altijd onder het landelijke gemiddelde. De laatste wijziging van de tarieven dateert uit 1992. Aangezien de verhoging van de tarieven een aanzienlijke kostenstijging voor de horeca ondernemer inhoudt, wordt voorgesteld de tarieven in 2 termijnen te verhogen te weten 1 juli 2005 en 1 januari 2006. Voorts wordt nu in het voorstel onderscheid gemaakt tussen een tarief voor een volledig nieuwe horecavergunning en een gewijzigde horecavergunning (wijziging inrichting of wijziging leidinggevende).

WWS-5779 Haalbaarheidsonderzoek multifunctionele accommodatie Bekkerveld

Het college onderschrijft de grote behoefte aan de realisatie van een multifunctionele accommodatie in Bekkerveld en zet het project op de prioriteitenlijst voor de volgende bestuursperiode (2006 -2010). Bovendien reserveren burgemeester en wethouders alvast 20.000,- euro voor de realisatie ervan. Het geld komt uit het budget voor gemeentelijke accommodatiebeleid dat in 2003 is ingevoerd voor de ondersteuning aan gemeenschapshuizen.

Het college baseert zich daarbij onder meer op de conclusies van een in opdracht van de stichting MAB (Multifunctionele Accommodatie Bekkerveld) en door de gemeente betaald haalbaarheidsonderzoek dat vorig jaar is uitgevoerd. In dat onderzoek is naar voren gekomen dat er een grote behoefte is aan goed onderdak voor verenigingen in Bekkerveld en Aarveld en omgeving. Ook is bekend dat de gymzaal bij de Tarcisiusschool, die gebruikt wordt door de scholen en door de gymnastiekvereniging Coriovallum, tekortkomingen heeft. In de plannen wordt uitgegaan van een nieuwbouw tussen de bestaande accommodatie van V.V. Bekkerveld en het gebouw van de scouting, die o.a. gebruikt kan worden als repetitieruimte voor het harmonieorkest Heerlen en voor allerlei buurtactiviteiten. Verder is een sportzaal opgenomen in de plannen. Het initiatief om te komen tot een nieuwe voorziening is een aantal jaren geleden ontstaan vanuit de buurt; dit is voor het college een extra reden om de plannen straks in de nieuwe bestuursperiode met een nieuw college naar voren te schuiven. Op dit moment, in deze bestuursperiode, is hiervoor geen geld beschikbaar.


---- --