Ingezonden persbericht

Specifiek visoliesupplement effectief bij ADHD

Publicatie Durham Studie

OUD-BEIJERLAND, 20050503 -- De eerste wetenschappelijke publicatie over de Durham studie is vandaag verschenen, meer uitgebreide resultaten zullen binnenkort volgen. Dit onderzoek bevestigt de werking van een natuurlijk, hoog-EPA visoliesupplement bij problemen als ADHD. Het in de studie gebruikte supplement - Eye Q - kenmerkt zich door de specifieke ratio EPA:DHA (omega-3 vetzuren).


In Nederland is de diagnose ADHD bij 3 tot 5% van alle kinderen gesteld. Gedrags- en leerproblemen bij kinderen vormen een grote belasting voor de ouders, de school, maar meer nog voor het kind zelf. Medicatie, therapieën en dieet zijn veel gebruikte opties om de kinderen rustiger te krijgen en beter geconcentreerd. Al geruime tijd is bekend dat visolie iets lijkt te doen voor kinderen met klachten als ADHD, dyslexie en dyspraxie. Tot op heden is dat echter onvoldoende aangetoond door de aanbieders van visolie. Dat verandert zeer binnenkort.

In een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift "Pediatrics" van 3 mei 2005 worden de eerste resultaten gerapporteerd van een grote studie die gedaan is met een specifiek vetzuursupplement. Aan de "Durham" studie hebben 110 kinderen van verschillende basisscholen in het (Engelse) Durham district deelgenomen en het is gefinancierd door het Durham School District en "The Dyslexia Research Trust". De geselecteerde kinderen hadden coördinatiestoornissen (dyspraxie of DCD), vaak in combinatie met ADHD en/of dyslexie. In deze studie is het effect van een natuurlijk (hoog-EPA) visoliesupplement onderzocht op gedrags- en leerproblemen. De gedragsproblemen zoals impulsiviteit en hyperactiviteit waren na drie maanden gebruik aanmerkelijk verbeterd door het gebruik van een specifiek visoliesupplement.

Opzet "Durham" studie
Dat visoliesupplementen effectief kunnen zijn bij kinderen met ADHD, concentratie problemen en hyperactiviteit blijkt uit individuele cases, kleine studies en andere aanwijzingen in de wetenschappelijke literatuur zoals een mogelijk vetzuurtekort. Natuurlijke visolie bevat twee vetzuren, te weten omega-3 DHA en omega-3 EPA. Twee recente studies uit 2001 en 2004 tonen aan dat alleen DHA geen invloed heeft op ADHD.

In de Durham studie hebben wetenschappers onderzoek gedaan naar het effect van natuurlijke visolie met een hoog EPA gehalte. Ruim honderd kinderen met gedrags- en leerproblemen zoals ADHD en dyslexie hebben deelgenomen. Bij aanvang van de studie zijn de kinderen uitgebreid psychologisch onderzocht. Er is onder andere gekeken naar de mate van hyperactiviteit, concentratievermogen, lezen en leren. De helft van de kinderen is gestart met een placebo (nepmiddel) de andere helft met Eye Q, een natuurlijk, hoog-EPA visoliesupplement. Na drie maanden is de placebogroep ook gestart met het visoliesupplement. Na drie en zes maanden (einde studie) zijn alle kinderen weer onderzocht. Zowel de onderzoekers, de ouders als de leraren wisten in de eerste drie maanden niet welk kind het nepmiddel gebruikte en welk kind de visolie.

Conclusie
Het resultaat van behandeling met bijvoorbeeld Ritalin is gemiddeld 0.75 op de Conner's ADHD-index (een psychologische scorelijst van gedragsproblemen). De
Durham-studie toont resultaten met een specifiek visoliesupplement (Eye Q), die voor een deel van de kinderen extra hulp kan bieden bij het leren en concentreren.
De resultaten van deze visolie gaf een Conner's ADHD-index van 0.67. Voor veel kinderen kan deze visolie dan ook een natuurlijk ondersteuning bieden. Binnenkort worden meer gedetailleerde resultaten in een wetenschappelijke publicatie verwacht!

Eye Q is een vrij verkrijgbaar voedingssupplement op basis van zuivere visolie - uit sardines en ansjovis - en biologische teunisbloemolie.