Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

03/05/05 Toespraak van Hare Majesteit de Koningin tijdens het diner ter gelegenheid van het officiële bezoek van de Gouverneur-Generaal van Canada aan Nederland op dinsdag 3 mei 2005

Mevrouw de Gouverneur-Generaal,

Het is voor mij een bijzonder genoegen U en de heer Saul in Nederland te mogen verwelkomen.

Tweeduizend-vijf is het jaar waarin wij herdenken dat ons land 60 jaar geleden werd bevrijd. Canadese militaire eenheden hebben hieraan een doorslaggevende bijdrage geleverd. Het was voor mij een aangrijpende ervaring vandaag met U een krans te leggen in Groesbeek, waar de duizenden graven de herinnering levend houden aan de jonge Canadese soldaten die in deze strijd het leven lieten. Daarmee heb ik de blijvende dankbaarheid kunnen vertolken van het Nederlandse volk jegens hun Canadese bevrijders - een diepgevoelde dankbaarheid die nooit ten volle in woorden kan worden uitgedrukt.

Zoals U weet, heeft mijn familie, sinds wij daar in de oorlogsjaren een warm onthaal vonden, een bijzondere band met Uw land. Ook Uzelf en Uw familie kwamen in die jaren in Canada en vonden er een veilige haven.

Veel Nederlanders hebben trouwens een band met Canada. Zon 200.000 landgenoten voelden zich aangetrokken door de kansen en uitdagingen die Uw land na de tweede wereldoorlog bood. Zij bouwden er een nieuwe toekomst op, waarbij zij echter hun land van oorsprong niet uit het oog verloren. De grote emigratiegolf in de jaren 50 en 60 heeft ertoe geleid dat er haast geen familie in Nederland is die zich niet direct of indirect met Canada verbonden weet. Mijn zuster Prinses Margriet, die in Ottawa werd geboren, en haar echtgenoot ervaren iedere reis naar Uw land zelfs als een "homecoming".

Na de tweede wereldoorlog heeft Canada zich steeds opnieuw intens betrokken getoond bij de verdediging van fundamentele waarden van menselijkheid en vrijheid. Als pleitbezorger van multilateralisme speelde Uw land een actieve rol als mede-oprichter van organisaties als de Verenigde Naties en de NATO. Vanuit de vaste overtuiging dat wij ons steeds moeten blijven inzetten voor vrede, rechtvaardigheid en solidariteit, staan onze strijdkrachten schouder aan schouder in vredesoperaties in Afghanistan, Eritrea en Ethiopië, en op de Balkan. Ons beider streven naar effectief multilateralisme komt bovendien tot uitdrukking in onze gezamenlijke inspanningen voor de oprichting van het International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, waar Uw landgenote mevrouw Arbour Chief Prosecutor van was, en het Internationaal Strafhof.

Naast deze intensieve samenwerking hebben onze beide landen ook bilaterale fora ontwikkeld waar afstemming plaatsvindt van de standpunten van onze regeringen. Onlangs kwamen vertegenwoordigers van onze landen voor de vierde maal bijeen voor het Canada Netherlands seminar and bilateral consulations on security and defence.

Als relatief jong land kent de Canadese samenleving een breed geschakeerde etnische en culturele diversiteit. Daarin werd al gauw onderkend dat tolerantie en bereidheid tot samenwerking essentieel zijn om te komen tot een hecht gefundeerde samenleving. Dit besef culmineerde in de Charter of Rights and Freedoms, die de multiculturele mozaïek van Canada op een voorbeeldige wijze bevestigt. Dat Uzelf chairwoman bent geweest van de Board of Trustees van het Canadian Museum of Civilization getuigt van de grote waarde die U aan deze culturele diversiteit toekent. Ook van U, meneer Saul, is bekend dat U een belangrijke bijdrage hebt geleverd aan het debat over gemeenschappelijke waarden in een multiculturele samenleving.

In Nederland maken wij in toenemende mate kennis met die culturele diversiteit van Uw land. Waar het aanvankelijk vooral ging om werken van Anglo- of Frans Canadese schrijvers en beeldende kunstenaars, zijn het nu steeds meer kunstenaars met een "native Canadian" en niet-Westeuropese achtergrond die naar voren treden en hier weerklank vinden.

Onze intensieve relaties komen ook tot uitdrukking in de toegenomen economische betrekkingen. Nederlandse bedrijven zien Canada als een belangrijke toegangspoort tot het gebied van de North American Free Trade Agreement, terwijl ons land voor Canadese bedrijven de weg opent naar de markt van de Europese Unie. Aanvankelijk lag in het onderling verkeer de nadruk nog op meer traditionele producten, maar inmiddels heeft zich in beide landen een sterke groei voorgedaan van sectoren als milieutechnologie, duurzame energie, ICT en biotechnologie.

Mevrouw de Gouverneur-Generaal,

60 jaar nadat Canadese troepen Nederland hebben bevrijd zijn onze relaties hechter dan ooit. Organisaties en burgers uit beide landen hebben intensieve contacten op cultureel, wetenschappelijk, economisch en maatschappelijk terrein. Canada en Nederland werken blijvend samen aan het uitbouwen van een internationale gemeenschap gebaseerd op veiligheid, vrijheid en respect voor de menselijke waardigheid. Bij onze inspanningen die doeleinden te verwezenlijken zullen wij ook in de toekomst elkaars steun hard nodig hebben.

Mag ik thans alle aanwezigen verzoeken met mij het glas te heffen op Uw gezondheid, mevrouw de Gouverneur-Generaal, op de gezondheid van de heer Saul, en op de band van vriendschap en verbondenheid tussen onze beide landen en volkeren.