Gemeente Hardenberg

Mei 2005 - "Proefwerk": scholieren en Daniël Lohues zingen indrukwekkend

"Proefwerk": scholieren en Daniël Lohues zingen indrukwekkend

Persbericht, 4 mei 2005

Een groep leerlingen van het voortgezet onderwijs in de gemeente Hardenberg en zanger Daniël Lohues hebben vanavond indrukwekkend gezongen tijdens de dodenherdenking op het Stephanusplein in Hardenberg. "Leer van 't verleden, proefwerk in het heden, onthouden voor de toekomst, onthouden voor altijd", zo klonk het refrein van het nummer dat speciaal voor deze gelegenheid door Daniël Lohues werd geschreven.

"Eva at een appel, één keer en nooit weer. Zeeland stroomde onder, ook daar is van geleerd. Maar oorlogen en ruzie, rassenhaat en angst. Daaruit leerden we geen les, we blijven aan de gang", aldus de tekst van één van de coupletten van het nummer 'Proefwerk'. En verder: "Aan beide kanten van de streep zijn dingen misgegaan. Ja, overal ter wereld blijft het kwaad bestaan. We moeten leren zien, liefde is de weg. Op dat pad kom je uiteindelijk bij geluk terecht."

Zangeres Rose zong, eveneens met hulp van leerlingen, een speciale uitvoering van het nummer "The family tree" van de Amerikaanse band Venice.

Woorden Duitse ambassadeur

Burgemeester Meulman ging in zijn toespraak onder meer in op de indrukwekkende woorden, die de Duitse ambassadeur Duckwitz op 19 april jl. in Hardenberg uitsprak bij de opening van de Anne Frank Tentoonstelling: "In de traditie van Duitse oppositie en verzet staat ook ambassadeur Duckwitz. Zijn oom Georg Ferdinand Duckwitz heeft als diplomaat in Kopenhagen namelijk een belangrijke rol gespeeld bij de redding van Deense Joden. Vlak voordat ook in Denemarken deportaties naar vernietigingskampen zouden beginnen, waarschuwde hij de Joodse leiders voor de gevaren die hen bedreigden. Door die moedige daad konden de Deense joden naar Zweden ontsnappen en de holocaust overleven. Duckwitz geldt sindsdien als de "redder van de Deense joden" en is voor zijn daad onderscheiden met de Yad Vashem Penning."

En verder: "In zijn toespraak in de Voorveghter sprak ambassadeur Duckwitz over het einde van de tweede wereldoorlog als een dag van bevrijding. Ook voor Duitsland. Hij sprak over het herdenken als een blijvende opgave en riep de jongere generatie op tot voortzetting van het streven naar een betere verstandhouding tussen de volken. En, zo voegde hij er veelbetekenend aan toe: ik buig voor de doden en vraag de overlevenden om vergiffenis voor wat u in Duitse naam is aangedaan. Een gedenkwaardige uitspraak, die wij ons ter harte mogen nemen. Ieder voor zich."

Hardenbergse Joden

Burgemeester Meulman sprak ook over de actieve rol, die de Joodse gemeenschap in Hardenberg heeft gespeeld: "Hun verbondenheid met hun geboorteplaats kwam misschien wel het meest tot uitdrukking in hun politieke activiteiten. Sinds het midden van de negentiende eeuw, meer dan 150 jaar geleden, zaten joodse Hardenbergers in de gemeenteraad. En vanaf die tijd kende Hardenberg ook wethouders met een joodse achtergrond. Uitgever Ru de Bruin uit de Voorstraat was de laatste in die rij. Hij was tevens loco-burgemeester en werd in 1940 door de bezetter tot aftreden gedwongen, louter en alleen omdat hij Jood was. Op 28 mei 1943 kwam de Bruin om in een concentratiekamp in het Poolse Sobibor. Zullen wij vergeten dat hier joodse gezinnen, mannen, vrouwen, kinderen leefden, die nagenoeg allemaal als vee naar vernietigingskampen werden gedreven? Op de plaquette achter mij op de toren staan hun namen vermeld. Ook al hebben wij hen niet gekend, hun gezichten nooit gezien, hun stemmen nooit gehoord. Hen vergeten betekent dat we doen wat de moordenaars beoogden. Zij waren er op uit hun bestaan te vernietigen en de namen uit ons geheugen te wissen."

Namen voorlezen

Aansluitend aan de toespraak van de burgemeester werden door leerlingen van verschillende scholen alle namen voorgelezen van mensen, die tijdens de oorlogsjaren zijn omgekomen. Na twee minuten stilte om 20.00 uur werd ter afsluiting het Wilhelmus gezongen.