Gemeente Utrecht


Secretarie
Bestuursondersteuning
Persbericht
|25 april 2005                   

4 mei Herdenkingen in de wijken Utrecht

Nationale Herdenking van allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.


Een overzicht van kransleggingen, bijeenkomsten en overige activiteiten:


19.00 - 19.30 uur
Oecumenische herdenkingsdienst in de Janskerk

19.30 - 20.00 uur
Stille Tocht van het Pieterskerkhof via Voetiusstraat, Domstraat, Oudkerkhof, Stadhuisbrug, Choorstraat, Maartensbrug, Servetstraat naar het Domplein. Tijdens de Stille Tocht luiden de kerkklokken.
Burgemeester mr. A.H. Brouwer-Korf neemt deel namens het gemeentebestuur.

20.00 uur precies
Einde van het klokgelui en het begin van 2 minuten stilte, aangegeven door de eerste slag van de acht slagen van de klok in de Domtoren en het trompet signaal "Geeft acht ".

20.02 uur
Om 20.02 uur verbreekt trompettist Sjoerd Meeuwissen de stilte met de 'Last Post', waarna de Koninklijke TPG Brassband Utrecht twee coupletten van het Wilhelmus speelt, meegezongen door de aanwezigen. Vervolgens legt, namens de nabestaanden en de burgerij, de heer R. Hey en zijn dochter een krans bij het verzetsmonument. Aansluitend legt burgemeester mr. A.H. Brouwer-Korf namens het gemeentebestuur een krans. Vervolgens hebben alle aanwezigen op het Domplein de gelegenheid om langs het monument te defileren en bloemen neer te leggen. Tijdens het defilé bespeelt stadsbeiaardier Arie Abbenes het Domcarillon.

20.20 uur
Openbare bezinningsbijeenkomst in de Domkerk. Omdat het zestig jaar geleden is dat Nederland is bevrijd, heeft het programma een wat andere toon. De bijeenkomst gaat meer over de toekomst en hoop en staat wat minder in het teken van herdenking, schuld en verdriet. Ook is er meer muziek. Spectaculair is het koor van tweehonderd zangers van het Utrechts Opera Koor en het Utrechts Oratorium Koor onder leiding van Johan van de Camp. Ze zingen werk van Valerius/Koopman, de 'Song of Survival' uit een Birmees vrouwenkamp en het Te Deum (1943) van Hendrik Andriessen. Dit laatste werk is na de oorlog jarenlang hèt herdenkingsstuk geweest.
Zangeres/componiste Denise Jannah draagt een gedicht voor, net als vier scholieren van de Maliebaanschool die een dichtwedstrijd hebben gewonnen. Paul Schnabel, Utrechter en directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, houdt dit jaar de speciale rede. Zijn rede wordt afgesloten met een trompetsolo vanuit de hoogte van de Domkerk. Domorganist Jan Jansen omlijst de bezinningsbijeenkomst. Hij sluit deze ook af met koor en publiek in een bijzondere bewerking van drie coupletten van het Wilhelmus. De bijeenkomst eindigt om ongeveer 22.00 uur. Het Comité Herdenking 4 mei roept iedereen op die de herdenking op het Domplein bijwoont, na afloop daarvan het vervolg in de Domkerk mee te maken. De bezinningsbijeenkomst is geen kerkelijke bijeenkomst, maar een Utrechts evenement in geheel eigen stijl - de overgang van dodenherdenking naar bevrijdingsviering.

Tijd: 19.00 - 20.15 uur
Waar: Oog in Al, Monument op het Beethovenplein
Gebeurtenis: Herdenkingsplechtigheid vanaf 19.00 uur. Namens het gemeentebestuur legt wethouder mr. J.H.C. van Zanen een krans en houdt een toespraak. Kinderen lezen gedichten voor.

Tijd: 19.00 uur
Waar: Kanaleneiland, monument Anne Frankplein/Koningin Wilhelminaplein
Gebeurtenis: Stille tocht en aansluitend kranslegging door inwoners. Voorafgaand aan de stille tocht is er een bijeenkomst bjj het Zorgcentrum "De Bijnkershoek", Grebbelaan 60, om 19.00 uur.
Om 19.40 uur vertrekt de stoet vanaf het zorgcentrum richting herdenkings- monument Anne Frankplein/Koningin Wilhelminaplein.

Tijd: 19.45 uur
Waar: Vleuten, vertrek vanaf N.H. Kerk, Schoolstraat t.o. Wijkservicecentrum
Gebeurtenis: Stille tocht en aansluitend kranslegging door kranslegging namens het gemeentebestuur door de heer R. Vriezen, gemeenteraadslid en inwoners bij het monument gelegen aan Past. Ohllaan- hoek Bottensteinweg t.o. de R.K. Kerk.

Tijd: 19.45 uur
Waar: Haarzuilens, monument De Brink
Gebeurtenis: Stille tocht en kranslegging door gemeentebestuur en inwoners.
Namens het gemeentebestuur legt gemeenteraadslid E.R. van Holthe een krans.
Direct na herdenking is er een bijeenkomst in het Wapen van Haarzuylen, eveneens op De Brink in Haarzuilens.

Tijd: 19.45 uur
Waar: De Meern, monument gelegen aan het prins Willem-Alexanderplantsoen
Gebeurtenis: Stille tocht vanaf R.K. kerk De Meern, waarna kranslegging door gemeentebestuur en inwoners.
Namens het gemeentebestuur legt wethouder T. Gispen een krans
en houdt een korte toespraak.

Tijd: 19.30 - 20.30 uur
Waar: Tuindorp, Willem de Zwijgerplantsoen
Gebeurtenis: Herdenkingsplechtigheid met kranslegging inwoners. Gemeenteraadslid mevrouw N.D. van den Broek is namens het gemeentebestuur hierbij aanwezig.


Tijd: 19.30 uur
Waar: Zuilen
Gebeurtenis: Stille Tocht vanaf de brandweer kazerne, Burg. Norbruislaan en aansluitend kranslegging door gemeentebestuur en inwoners.
Wethouder J.L. Spekman is aanwezig namens het gemeentebestuur. Voorafgaand aan de stille tocht is er om 19.00 uur een kerkdienst van de samenwerkende kerken in de Jacobuskerk m.m.v. Scouting Zuilen, het Klokkenluidersgilde en het Zuilens Fanfarecorps.
Om 19.45 uur vertrekt de stoet vanaf de Brandweerkazerne, Burg. Norbruislaan,
richting Herdenkingsmonument op het Prins Bernhardplein.

Tijd: 20.00 uur
Waar: Hoograven, bevrijdingsboom aan de Julianaweg, Hoek Goylaan.
Gebeurtenis: Herdenkingsplechtigheid met kranslegging door gemeentebestuur en inwoners.
Namens het gemeentebestuur legt gemeenteraadslid de heer P.F.C. Jansen
een krans.


Noot voor de media:
Voor meer informatie over de herdenkingsbijeenkomst in de binnenstad kunt u contact opnemen met het secretariaat van Utrechts Comité 4 mei - Herdenking, tel. 030 - 286 10 32.

Voor meer informatie over de overige activiteiten op 4 mei kunt u contact opnemen met
de heer J.C.M. Kuperus, chef Kabinet, telefoon 030 - 286 10 41 / 06 - 250 327 29

Tevens verwijzen wij graag naar de startpagina van www.utrecht.nl/60jaarbevrijding

|Postbus 16200 |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 1153                   |
|                                  |Fax: (030) 286 1161                        |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |

---- --