Gemeente Hardenberg

April 2005 - Bijzondere 4 mei herdenking in Hardenberg

Bijzondere 4 mei herdenking in Hardenberg

Persbericht, 26 april 2005

In de hele gemeente Hardenberg worden op 4 mei 's avonds de slachtoffers van de tweede wereldoorlog herdacht. In Hardenberg-stad heeft de plechtigheid dit keer een bijzonder karakter. De zanger Daniël Lohues en de zangeres Rose verlenen, samen met scholieren, hun medewerking aan het programma, dat dit keer al om kwart over zeven begint.

De herdenking in Hardenberg begint op 4 mei met koraalmuziek. Daarna houdt de voorzitter van het 4 mei comité, Gert Weitkamp, een korte toespraak. Daniël Lohues zingt vervolgens een nummer dat speciaal voor deze gelegenheid door hem is geschreven, samen met leerlingen van scholen voor voortgezet onderwijs in de gemeente Hardenberg. Daarna zingt zangeres Rose, ook met leerlingen, een speciale uitvoering van het nummer "The family tree" van de Amerikaanse band Venice. Beide muzikale bijdragen zijn ingetogen en passen binnen de sfeer van een herdenkingsplechtigheid.

Namen voorlezen

Na de toespraak van burgemeester Meulman luiden de kerkklokken. Aansluitend worden door leerlingen van verschillende scholen alle namen voorgelezen van mensen, die tijdens de oorlogsjaren zijn omgekomen. Om 20.00 uur wordt 2 minuten stilte in acht genomen, gevolgd door het zingen van het Wilhelmus. Daarna is er gelegenheid om kransen en bloemen te leggen. De dodenherdenking wordt rechtstreeks uitgezonden op Omroep Reest & Vecht.

Ein Deutsches Requiem

Aansluitend aan de dodenherdenking wordt in de Höftekerk in Hardenberg "Ein Deutsches Requiem" van de componist Brahms uitgevoerd door de Christelijke Zang- Oratoriumvereniging Zanglust. Dit werk bestaat uit zeven delen, die alle verschillende aspecten van de dood en het sterven belichten, met als kern dat naast alle angst, verdriet en onzekerheid het God is, die troost en vrede brengt. Enkele van deze teksten zijn b.v. "Gelukkig de treurenden, want zij zullen getroost worden" (Mattheus 5 : 4), "Zij die tranen zaaien, zullen oogsten met gejuich" (Psalm 126 : 5), "De mens is als gras en zijn schoonheid als een bloem in het veld; het gras verdort en de bloem valt af" (1 Petrus
1 : 24), "Hoe lieflijk is uw woning, heer van de hemelse machten, met verlangen smacht mijn ziel naar de voorhoven van de Heer" (uit Psalm 84). Het koor heeft in dit indrukwekkende werk een grote en belangrijke rol, naast twee solisten, een bariton en een sopraan. Zij worden ondersteund en begeleid door een groot orkest met een bezetting van zo'n 15 verschillende instrumenten: strijkers, blazers, harp en pauken, samen meer dan veertig muzikanten. De voorbereidingen voor deze bijzondere uitvoering zijn al meer dan een jaar geleden begonnen.

Informatie over andere herdenkingsplechtigheden in de gemeente Hardenberg treft u aan in het programmaboekje van "Verleden-Jeugd-Toekomst" en op www.hardenberg.nl