Gemeente De Wolden


Zuidwolde, 26 april 2005

Persbericht

4 en 5 mei in De Wolden

Herdenkingsbijeenkomsten op 4 mei:

Ruinen

Eveneens als voorgaande jaren wordt er in Ruinen een "stille tocht"gehouden. U wordt verzocht zich te verzamelen bij de pomp, hoek Westerstraat - Stoffersweg, waar om 19.45 uur vertrokken wordt. De aankomst bij de herdenkingssteen zal ongeveer om 19.50 uur zijn waarna er gelegenheid is om bloemen neer te leggen om 19,57 volgt er een eresaluut door trompettisten. Vlak voor 20.00 uur zullen de kerkklokken luiden. Om 20.00 uur zullen 2 minuten stilte in acht worden genomen.

Koekange

Het 4 mei comité Koekange houdt in samenwerking met de 3 kerken op 4 mei een herdenkingsbijeenkomst in Dorpshuis De Schakel. De bijeenkomst begint om 19.15 uur. Aansluitend zal een kranslegging plaatsvinden bij het monument aan de Dorpsstraat waar bij het monument twee minuten stilte in acht genomen wordt.

Ruinerwold
In Ruinerwold vindt op 4 mei om 19.30 uur een herdenkingsbijeenkomst plaats in de Nederlandse Hervormde Kerk. Aansluitend vindt de kranslegging plaats bij het grafmonument tegenover de kerk.

Zuidwolde
Er zal in de Nederlands Hervormde Kerk in Zuidwolde een herdenkingsdienst worden gehouden. De kerk is open vanaf 18.15 uur. De dienst zal worden opgeluisterd door het voorlezen van gedichten door leerlingen van de basisscholen. Om 19.50 uur zal er een korte stille tocht zijn naar twee monumenten voor de gevallenen bij het gemeentehuis. Om 20.00 uur zal er een minuut stilte plaatsvinden gevolgd door een kranslegging.

de Wijk

Er zal op de herdenkingsbijeenkomst van 4 mei 2005 in de Wijk een stille tocht worden gehouden, deze begint op het terrein van de molen om 19.30 uur vandaar wordt naar de begraafplaats gelopen alwaar er op de graven van enkele gevallenen bloemen gelegd zullen worden.

Ontsteken van bevrijdingsvuur op 5 mei
Op 4 mei gaan 25 lopers naar Wageningen om in estafette het bevrijdingsvuur op te halen. De lopers worden op 5 mei omstreeks 09.00 uur verwacht bij café Het Vergulde Ros te Halfweg. Daar zullen ook een aantal lopers uit Zuidwolde en Ruinen naar toekomen om het vuur in ontvangst te nemen. Van daaruit gaat men richting de Wijk om bij de poort van landgoed Dickninghe om ongeveer 9.45 aan te komen en te worden opgewacht door Koninklijke Muziekvereniging Apollo. Deze begeleiden de lopers naar de molen waar het bevrijdingsvuur om ongeveer 10.00 uur wordt ontstoken. De reis wordt voortgezet naar Koekange onder begeleiding van muziekvereniging de Bergklanken en gaat vervolgens naar Zuidwolde en Ruinen, waar eveneens het bevrijdingsvuur wordt ontstoken.

/////////////////////////////////////

Noot van de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bureau voorlichting, tel. (0528) 378 239. Voor meer informatie over het bevrijdingsvuur kunt u terecht bij mw. Mennink, tel. (0522) 442879 of bij dhr. Bos, tel. (0522) 45 1970.


---- --