Gemeente Appingedam

29-4-2005 4/5 mei 2005 (60 jaar bevrijding)

Het is dit jaar 60 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Begin mei zullen wij hier op een gepaste manier bij stilstaan.

Vanaf 2 mei brengt een groep van ruim 20 Canadese veteranen een bezoek aan Ap-pingedam. Het zal voor een aantal van hen een nieuwe kennismaking zijn met Ap-pingedam, nadat er in 1945 strijd werd geleverd in de stad en de omgeving van Appingedam.

Het programma rondom de herdenking op 4 mei en het vieren van de bevrijding op 5 mei ziet er als volgt uit:

4 mei
De herdenking begint om ongeveer 19.35 uur met een kranslegging door de Burge-meester en de leerlingen van de adoptieschool "De Citer" bij het Joods monument in de Broerstraat.
Na deze kranslegging loopt men, voorafgegegaan door een aantal trommelslagers, in een stille tocht naar het kerkplein bij de Nicolaiker, waar het Damster Ste-delijk Harmonie Orkest 19.35 tot 19.45 muziek ten gehore brengt. De kranslegging op het kerkplein vindt plaats door onder andere de burgemeester, de leerlingen van de adoptiescholen "Iemekörf" en "Jan Ligthart" ,de compagniescommandant van het Korps Nationale Reserve en de Canadese veteranen. 19.55 uur - 20.00 uur klokgelui
20.00 uur twee minuten stilte
20.02 uur gezamenlijk zingen van het Wilhelmus (twee coupletten) en het Canadese volkslied
20.05 uur toespraken
20.10 uur kranslegging
beëindiging van de plechtigheid met defilé langs het mo-nument. Na afloop van de herdenking heeft u de gelegenheid een optreden van het koor Ca-pella Oecumenia in de Nicolaikerk bij te wonen. Daarnaast is er een tentoonstel-ling in de Nicolaikerk. Kinderen van de basisscholen en het Ommelander College hebben aan de hand van het thema "vrijheid delen is de kunst" diverse werkstuk-ken, tekeningen, verhalen en gedichten gemaakt.

Twee minuten stilte
Op 4 mei wordt in het hele land om 20.00uur twee minuten stilte in acht genomen voor de doden van de Tweede Wereldoorlog. Minuten waarin wij ons respect uit-drukken voor de mensen die hun leven gaven in de jaren 1940 - 1945.
Mensen die slachtoffer werden van geweld, vervolging en rechteloosheid en die opkwamen voor onze vrijheid.
Twee minuten voor het feit dat wij nog altijd in vrijheid leven, een groot goed en op veel plaatsen in onze wereld nog altijd schaars.

5 mei
Deze dag begint om 9.00 uur met het afmarcheren van de Canadese oudstrijders
vanaf de brandweerkazerne aan de Dijkhuizenweg naar de Franse school, met
begeleiding van het muziekcorps Constantijn Huygens. Om 9.30 is het ontsteken van het bevrijdingsvuur uit Wageningen voor de
Franse school.
Burgemeester Emme Groot houdt vervolgens een bevrijdingsrede, gevolgd door het
Vlaghijsen om 10.00 uur.
Constantijn Huygens speelt vervolgens nog enkele oud-Nederlandse volksliederen.

Expositie
In het museum Stad Appingedam is een expositie Luchtalarm, Emden tijdens WO-II te zien. Deze tentoonstelling probeert een beeld te geven van de Duitse stad Em-den in de periode van de Tweede Wereldoorlog.

In de bibliotheek is vanaf 2 mei de expositie Oorlogsjaren in Daam te bezichti-gen. Hier is een collectie interessante artikelen uit de Tweede Wereldoorlog tentoongesteld.

Richtlijnen voor het vlaggen
Op 4 mei hangt de vlag halfstok vanaf 18.00 uur tot zonsondergang. Op 5 mei hangt de vlag tot zonsondergang in top, zonder wimpel.