BEELD EN GELUID

Persbericht 2 mei 2005

Authentieke geluidsimpressies van 4 en 5 mei

Hilversum - Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (Beeld en Geluid) presenteert twee geluidsimpressies (soundscapes), gemaakt van authentiek archiefmateriaal uit haar historische geluidscollecties. De eerste soundscape is de geluidsimpressie TWEE MINUTEN STILTE, waarin vooral fragmenten herinneren aan de Tweede Wereld Oorlog. De tweede soundscape DE BEKER DER VREUGDE bestaat uit oorspronkelijk, authentiek geluidsmateriaal uit de bevrijdingsperiode van 1994/1945. Deze geluidsimpressie brengt in één minuut de vreugde maar ook het verdriet ten gehore dat met de Bevrijding gepaard ging. Deze producties zijn tot stand gekomen met medewerking van het NIOD en gerealiseerd door programmamaker Peter te Nuyl (Traditio Sine Qua Non), in samenwerking met Frans de Rond van Byton-studios. Vanaf 3 mei zijn beide soundscapes te beluisteren op de website van Beeld en Geluid, het NIOD, het Nationaal Archief, het digitale Geschiedenis-themakanaal van VPRO, NPS en Beeld en Geluid.

Op basis van louter en alleen authentiek archiefmateriaal heeft Beeld en Geluid twee soundscapes geproduceerd. Allereerst om als cultuurhistorisch instituut en als grootste audiovisuele archief van Nederland op geheel eigen wijze bij te dragen aan de Herdenking en de Bevrijding van 4 en 5 mei. Maar ook om met deze geluidsimpressies de emotionele betekenis van geluid onder de aandacht te brengen. Beeld en Geluid heeft met deze productie overigens niet de intentie om een compleet beeld te geven van de Herdenking en de Bevrijding.

TWEE MINUTEN STILTE
(http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/ibg/soundscape_02-bb.rm) is een impressie van geluiden waar men tijdens de daadwerkelijk stilte van twee minuten bij stil zou kunnen staan. De gebruikte fragmenten zijn het indringende geronk van Engelse vliegtuigen (Lancasters), marcherende Duitse laarzen en het geluid van een geweersalvo, omlijst door klokkengelui en het statige Wilhelmus.

DE BEKER DER VREUGDE
(http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/ibg/soundscape_01-bb.rm) is een compilatie van vreugde en verdriet. U hoort de woorden van vrijheid gesproken door onder andere Koningin Wilhelmina, Prins Bernhard, Johan Fabricius en George Sluyzer, opnamen van BBC en Radio Oranje uit de meidagen van 1945. Deze fragmenten worden afgewisseld met muziekfragmenten van Nederlandse en Engelstalige liedjes, amateuropnames van de bevrijdingsfeesten in 1944/45. Deze soundscape sluit af met een kanttekening bij deze vreugde verwoord door Professor Gerbrandy. Alle geluidsfragmenten zijn authentiek en afkomstig uit het historische geluidenarchief van Beeld en Geluid.

Onder meer de volgende organisaties en instanties hebben deze soundscapes opgenomen op hun website, dan wel verwijzen ernaar: Beeld en Geluid, NIOD, Nationaal Archief, /Geschiedenis (digitaal themakanaal VPRO, NPS, Beeld en Geluid) en een groot aantal Bevrijdingsfestivals en musea. Zie de bijlage voor een volledig overzicht.

Ook na 5 mei zullen deze soundscapes nog te beluisteren zijn op de website van Beeld en Geluid. Meer informatie over deze soundscapes op:
www.beeldengeluid.nl/template_subnav.jsp?navname=organisatie_persberic hten&category=organisatie


---

Embargo tot 3 mei: plaatsing of uitzending pas mogelijk op 3 mei

Achtergrondinformatie over Beeld en Geluid
Beeld en Geluid heeft de opdracht om een zon groot mogelijk publiek toegang te geven tot haar collecties. In haar archieven is de geschiedenis van de media in Nederland bewaard vanaf 1898 tot de dag van vandaag: beeld- en geluidsmateriaal om nooit te vergeten. Actuele en historische gebeurtenissen behouden zo hun betekenis voor de maatschappij, of krijgen opnieuw betekenis door hergebruik. Beeld en Geluid beheert ruim 650.000 uur aan uniek beeld- en geluidsmateriaal. Er is 75 jaar, 7 dagen per week, 24 uur per dag aan tijd nodig om dit te kunnen beluisteren en te bekijken. In augustus 2004 telden we 266.229 cds. Hieronder 26.200 cd-roms van registraties van radio-uitzendingen. Het grootste deel van de cd-collectie bestaat echter uit handels-cds en uit naar cd gedigitaliseerde audio-archiefopnamen. Verder bevatte Beeld en Geluid op genoemd tijdstip 2.000.000 fotonegatieven, 175.000 NA-banden (specifieke audiotape), 181.000 singeltjes en 99.063 DigiBeta-tapes (professionele videotapes op uitzendkwaliteit).

Meer informatie:
Alette Ahsmann, 035 677 4720, aahsmann@beeldengeluid.nl Zie ook www.beeldengeluid.nl

De volgende instanties en organisaties hebben de soundscapes opgenomen op hun website of in hun programmering:

Beeld en Geluid www.beeldengeluid.nl

Nationaal Archief www.nationaalarchief.nl NIOD www.niod.nl
/Geschiedenis themakanaal www.omroep.nl/geschiedenis 60 jaar bevrijding www.60jaarbevrijding.nl Radio omroep Hilversum radioprogramma De Lokale Tijd 4 mei VPRO De Avonden radioprogramma De Avonden 4 mei Airborne museum www.airbornemuseum.org ANNO www.anno.nl
Radio Nederland Wereldomroep radioprogramma 5 mei Bevrijdingsfestival Amsterdam www.amsterdamsbevrijdingsfestival.nl Bevrijdingspop Haarlem www.bevrijdingspop.nl Bevrijdingsfestival Wageningen www.4en5meiwageningen.nl Bevrijdingsfestival Groningen www.bevrijdingsfestivalgroningen.nl Bevrijdingsfestival Limburg www.bevrijdingsfestivallimburg.nl Bevrijdingsfestival Utrecht www.bevrijdingsfestivalutrecht.nl Bevrijdingsfestival Noord-Brabant
Maczekmuseum www.maczekmuseum.nl Verzetsmuseum Friesland www.verzetsmuseum.nl Verzetsmuseum Amsterdam www.verzetsmuseum.org Museum Bevrijdende Vleugels
(link naar Beeld en Geluid) www.wingsofliberation.nl Legermuseum www.legermuseum.nl Netwerk Dossier WOII www.netwerk.tv
NOS Journaal Dossier
60 jaar Bevrijding www.nos.nl/nosjournaal


02 mei 05 10:26