Ministerie van Justitie

Ruim 400 kennismigranten aan de slag door versoepeling procedure 4 mei 2005

In Nederland zijn dit jaar ruim 400 zogenaamde kennismigranten aan de slag gegaan. Dat zijn hoogopgeleide buitenlanders die werk doen waarvoor bedrijven geen Nederlanders kunnen vinden.

De regels rond de komst van deze hoogopgeleide migranten zijn per 1 oktober 2004 versoepeld. Werkgevers hebben voor het in dienst nemen van kennismigranten en hun gezinsleden geen tewerkstellingsvergunning nodig als ze minimaal 45.000 euro per jaar verdienen. Bovendien wordt een verblijfsvergunning verleend voor de duur van vijf jaar als betrokkene een arbeidscontract heeft voor onbepaalde tijd. Bij een arbeidscontract voor bepaalde tijd wordt de vergunning verleend voor de duur van het contract met een maximum van vijf jaar.

Zeker 450 bedrijven en onderwijsinstellingen zijn toegelaten tot de procedure. Hierdoor krijgen zij de mogelijkheid om aanvragen bij het speciale loket van de IND voor kennis- en arbeidsmigratie in te dienen voor de toelating van kennismigranten. Binnen twee weken worden deze aanvragen afgehandeld. Nederland behoort met dit kennismigrantenbeleid tot de koplopers binnen Europa.